- Oprichter Alice Stollmeyer van Defend Democracy strijdt tegen de beïnvloeding van de Europese publieke opinie via sociale media door Rusland.
- Ze stelt in een podcast over Europa van Adformatie dat we al jaren zijn verwikkeld in een online oorlog met Rusland, maar dat we dat nog niet onder ogen willen zien.
- Een oplossing om beïnvloeding via sociale media aan te pakken kan een door de EU gemaakt en beheerd sociaal platform zijn, aldus Stollmeyer.
Oprichter Alice Stollmeyer van Defend Democracy zet zich met haar organisatie in om de verspreiding van nepnieuws en desinformatie via sociale media aan te pakken.
In een podcast over Europa van Adformatie stelt ze dat Europese initiatieven als de Digital Services Act (DSA) achterlopen op de feiten. Het is een reactie op een probleem, maar dit zou eigenlijk van de voorkant al aangepakt moeten worden met bijvoorbeeld het optuigen van een Europees socialmediaplatform waarbij goed is nagedacht over de werking.
De problemen op sociale media bestaan al meer dan tien jaar, stelt Stollmeyer. Ze geeft als voorbeeld de beïnvloeding van de publieke opinie door Rusland: “We zien niet graag dat we eigenlijk al lang in een oorlog verwikkeld zijn. Niet omdat wij dat willen, maar omdat Rusland oorlog voert tegen ons in een zogenoemde hybride oorlog. Dat is al ruim 10 jaar bezig”, zegt ze. “Het is belangrijk om te zien dat het verder gaat dan alleen desinformatie, maar ook dingen als infrastructuur omvat. Alles wordt aangegrepen om onze democratie, veiligheid en eenheid te ondermijnen.”
Ook stelt Stollmeyer dat het delen van informatie vanuit de EU over de werking van sociale media tekortschiet. “Je zult meer jeugd en ouderen moeten bereiken met mediawijsheid. Het is belangrijk dat we een vorm van basiskennis moeten hebben over hoe we ons als mens online gedragen. Dan kun je jezelf betrappen wanneer je heel emotioneel wordt en kun je even pauze nemen in plaats van er vol op ingaan”, zegt ze.