Bij een sollicitatie willen we ons van onze beste kant laten zien. Helaas verliezen we vaak uit het oog wat echt belangrijk is. Voor je het weet, maak je kleine fouten die onbenullig lijken, maar voor bedrijven een absolute no-go zijn.
Het venijn zit hem in de details. Als je denkt dat kleine fouten niet erg zijn, dan ben je verkeerd bezig. Juist deze foutjes kunnen doorslaggevend zijn: krijg je de baan of komt je brief op de stapel met afwijzingen?
Manager Caroline Stanski van vacaturesite StepStone geeft aan wat ernstige fouten zijn vanuit een zakelijk perspectief.
1. Spelfouten
“Helaas is het zo: als een bedrijf een sollicitatiebrief ontvangt die vol spelfouten staat, beland je op de ‘nee’-stapel.”
De brief is je visitekaartje, zegt Stanski. De HR-manager kent jou niet persoonlijk en weet niet wie je bent en wat je allemaal kan. De HR-manager ziet alleen je brief. Staat er een spelfout in, dan blijft dat in zijn of haar hoofd hangen.
Iedereen die zijn brief en cv niet grondig op spelfouten onderzoekt, laat eigenlijk aan het bedrijf weten dat hij de sollicitatie niet serieus neemt. "Het impliceert dat je je werk afraffelt - niemand wil dat." Het klinkt misschien voor de hand liggend, maar toch maken dagelijks talloze mensen deze fout.
Neem dus de tijd en laat vrienden of familie naar de sollicitatiebrief kijken. Slaap een nachtje en kijk de volgende dag met een frisse blik naar het papierwerk.
2. Rommelige of onvolledige sollicitatie
De documenten die je opstuurt, vormen het eerste contactpunt met het bedrijf. Daarom is het zo belangrijk om ze visueel aantrekkelijk te maken en niets te vergeten.
Denk je nu: dit gaat niet over mij omdat ik mijn sollicitatie altijd per e-mail verzend? Er zijn talloze factoren om rekening mee te houden als je online solliciteert. Ben je consistent? Schrijf je overal in dezelfde vorm? Zijn de certificaten goed gescand en leesbaar?
3. De sollicitatie is niet individueel genoeg
Onthoud dit, want het is van toepassing op iedere sollicitatie. Vermijd standaardzinnen en lees je goed in over het bedrijf waar je solliciteert.
Iedereen kent de typische standaardzinnen. Volgens Stanski is het dan ook een grote fout om een standaardbrief te schrijven en die vervolgens telkens iets aan te passen voor ieder bedrijf.
Schrijf liever afzonderlijke brieven. Het is meer werk, maar dat is het waard. Het personeel wil op basis van jouw sollicitatiebrief erachter komen of je hebt nagedacht over je potentiële werkgever.
Ook volgens Enrico Palumbo, personeelsmanager bij SAP Zwitserland, is het essentieel dat je eerst onderzoek doet naar het bedrijf waar je solliciteert. Doe je dat niet, dan ga je waarschijnlijk niet door naar de volgende ronde.
"Als bedrijf interpreteren we dit als een teken van gebrek aan interesse of betrokkenheid", laat hij aan Business Insider weten. "Natuurlijk kijken we op deze manier vooral of iemand bij ons past. In een dergelijk geval besef ik al snel dat een samenwerking niet mogelijk is."
4. De foto bij je sollicitatie
Headhunters en HR-professionals kijken eerst naar de portretfoto in een sollicitatie, zegt headhunter Christian Gimbel tegen Business Insider. "Waarom? Omdat we allemaal mensen zijn en we allemaal een indruk willen krijgen van wie we voor ons hebben. Kan iemand in deze rol passen? Komt hij sympathiek over?"
"Investeer twintig tot dertig euro, ga naar een fotograaf en laat een professionele foto maken", adviseert Stanski.
Coach Felix Thönnessen adviseert zelfs om meerdere foto's te maken voor bij je sollicitaties. "Als je maar één foto hebt, heb je er te weinig", zegt hij.
"Wanneer ik op verschillende banen solliciteer, heb ik te maken met verschillende werkgevers in verschillende richtingen, verschillende posities, verschillende producten, verschillende industrieën... Ik wil dat mijn foto daarbij past. Ik moet op mijn foto laten zien: ik ben de persoon die je wilt hebben, omdat ik precies draag en uitstraal wat het bedrijf wil. Dat werkt niet als ik maar één foto heb."
Je kunt dit laten zien met kleine details zoals "met of zonder stropdas, met of zonder jasje, T-shirt of blouse, glimlach of serieuze look".
Met een beetje extra werk vermijd je bovenstaande fouten en vergroot je de kans op een nieuwe baan aanzienlijk.
Dit artikel verscheen oorspronkelijk op Business Insider Duitsland.