Jack Ma, de oprichter van Alibaba, was eventjes níet China’s rijkste man. Het was van korte duur, maar Tencent-eigenaar Ma Huateng stootte hem van de eerste plaats.
Ma Huateng heeft net als Jack Ma (die eigenlijk Ma Yun heet) een verwesterde naam: Pony Ma. Tencent is zijn kindje, het bedrijf dat de mateloos populaire chatapp WeChat beheert, de Chinese versie van Whatsapp.
Pony Ma sprong een paar plekken omhoog op Forbes Billionaires List, die constant geüpdatet wordt. Daarvoor was slechts een sprongetje van 3 procent nodig in waarde van het aandeel Tencent. Pony klom daarmee naar de 18de plek op de wereldwijde ranglijst, met Jack Ma op de 20ste plek.
Echter, toen Alibaba een dag later ook een koerssprongetje van 3 procent maakte, rees Jack Ma mee naar een 18de plek, ten faveure van Pony Ma.
Het valt overigens te bezien hoeveel de betreffende mannen gemerkt hebben van hun ‘wissel’. Hoe dan ook, lees hieronder meer over Pony Ma.
Dit is Ma Huateng (45), de oprichter en directeur van Tencent, China's grootste internetportal.
Tencent is het brein achter WeChat, de Chinese tegenhanger van WhatsApp. Maar WeChat is veel meer dan een berichtendienst: met de app kunnen mensen onder meer rekeningen betalen, filmkaartjes kopen en eten bestellen. De diensten van ruim 10 miljoen andere bedrijven zijn geïntegreerd, waardoor mensen bijna alles kunnen regelen vanuit WeChat, dat ongeveer één miljard gebruikers heeft.
Ma bezit als grootste individuele aandeelhouder 8,71 procent van Tencent.
Zoals wel meer internationaal opererende Chinezen heeft Ma zichzelf een Engelse bijnaam aangemeten: Pony, naar verluidt vanwege een langlopende grap met paarden.
Maar wat er precies achter zit, is niet helemaal bekend. Ook de naam Tencent is een verwijzing naar paarden, omdat de Chinese naam van het bedrijf - teng xin - te vertalen is als 'een tijdperk van communiceren met de snelheid van 10.000 rennende paarden'.
Tencent begon simpel met een eerste product dat eigenlijk meer een kopie was. Ma was toen 26.
Het was namelijk een aanpassing van de Israëlische chatsoftware ICQ voor de Chinese markt, schreef The Economist.
In een poging om af te komen van een reputatie als na-aper, zette Ma in 2011 met Tencent in op een periode van 'zelfreflectie'.
Tijdens tien speciale, geheime vergaderingen waar 'rake klappen' vielen, liet Ma zich ongezouten adviseren door experts over de te volgen koers, meldde Bloomberg.
WeChat zag al iets eerder dat jaar het levenslicht.
De populariteit van WeChat nam snel toe en in april dit jaar stond de teller op 938 miljoen actieve gebruikers, aldus Tencents kwartaalrapport over de eerste drie maanden van dit jaar.
Het bedrijf investeert ook in spellen en bankieren om gebruikers aan boord te houden.
Tencent heeft een aandeel in WeBank, de eerste louter digitale bank van China. Ook investeert het graag in spelbedrijven, zowel in China als daarbuiten. Recent nog kocht het de Finse gamestudio Supercell, de makers van bekende games als Clash of Clans.
Het grootste spel uit de Tencent-stal is Honour of Kings. Dat is zelfs populair dat de Chinese overheid het 'vergif' noemt.
Klachten over verslaving dwongen Tencent om een maximum speelduur per dag in te stellen. Gebruikers jonger dan 12 jaar kunnen nu slechts één uur per dag spelen. Ben je nog geen 18, dan is twee uur de max.
Pony Ma trok met zijn directeuren de woestijn in.
Ma leidde het topteam van zijn bedrijf in een tweedaagse wandeltocht door de Gobi-woestijn voor hun teambuildinguitje. De 26 kilometer lopen, verdeeld over twee dagen, deden twee leden van het directeursclubje bijna opgeven, maar Ma overtuigde hen om door te zetten. "Dit uitstapje vertegenwoordigt de cultuur van ons bedrijf. We zijn veel meer gefocust op de richting die we kiezen dan op de aandelenprijs."