De afgelopen maanden beheersten politieke perikelen in Europa (de Brexit en Italië), de oplopende Amerikaanse rente en de handelsoorlog wereldwijd de financiële markten. Dat pakte in combinatie met Trump’s belastingverlaging goed uit voor de dollar.

Iets dat fundamentele beleggingsexperts Koen Bender (Mercurius Vermogensbeheer) en Jim Tehupuring (Probeleggen) en technisch analist Nico Bakker (Bakker Technische Analyse Consultancy) tijdens de laatste DFT webinar – in juli dit jaar – al voorspelden. Donderdag 13 december organiseert BNP Paribas wederom het gratis online webinar. Daarin blikken bovenstaande experts terug op de tweede helft van dit jaar en kijken vooruit naar 2019.

Wat gebeurde er nog meer afgelopen jaar?

De economische groei in Europa viel (weer) tegen en opkomende markten raakten uit de gratie. De grote Amerikaanse techaandelen, die de laatste jaren voor een groot deel verantwoordelijk waren voor de stijging van de S&P 500, corrigeerden vooral de afgelopen twee maanden aanzienlijk.

Wat kunnen beleggers het komend jaar verwachten?

1. Trump wordt milder

Ongeacht hoe de volgende fase in de handelsstrijd tussen de Verenigde Staten en China zal uitpakken, denkt Bender dat de angst voor een hogere rente beleggers sowieso parten zal blijven spelen. “Dat wordt vooral een kwestie van balanslezen. De meeste Amerikaanse bedrijven hebben een hele goede balanspositie of zijn bezig die te versterken. Daar komt in 2019 meer nadruk op te liggen. Daarnaast biedt een stijgende rente ook kansen, in financials bijvoorbeeld. Niet voor niets heeft Warren Buffet de afgelopen tijd in bijna alle Amerikaanse banken een stevige positie opgebouwd.”

“Bovendien hebben de Verenigde Staten sinds de midterms een democratisch congres waardoor Trump meer geremd zal worden in zijn beleid. Tegelijkertijd denk ik dat met de tussentijdse verkiezingen ook de verkiezingsstrijd om het Witte Huis al is ingezet, waardoor Trump sowieso milder zal worden. Hij heeft namelijk een goede economie nodig, niet alleen omdat hij dat zelf ziet als graadmeter voor zijn eigen populariteit, maar vooral doordat zijn herverkiezing een veel lastiger verhaal wordt wanneer de economie voor die tijd in een recessie komt.”

Naast de belastingverlaging, die Trump er nog zonder democratische meerderheid in het congres doorheen heeft kunnen drukken, voorziet Bender een belangrijke economische impuls van een andere verkiezingsbelofte die nog ingelost kan worden, namelijk infrastructurele investeringen. “Ik denk niet dat de Democraten daar dwars gaan liggen, want het is in het belang van alle Amerikanen dat er betere wegen, bruggen, vliegvelden en havens komen. Ik verwacht dat dit een belangrijke volgende pijler van Trump wordt die de economie zal ondersteunen.”

2. In Europa wordt het verschil tussen winnaars en verliezers groter

Van Europa was de afgelopen maanden meer verwacht. Het aantrekken van de economie liet – en laat nog altijd – op zich wachten. Niet in de laatste plaats doordat, naast de problemen rondom de Brexit en de Italiaanse begroting, de belangrijkste economische motor hapert, aldus Bender. “In Duitsland zit letterlijk dieselroet in het filter en bovendien vindt er ook nog eens een wisseling van de macht plaats.”

Ondanks dat de waarderingen in Europa door de herfstuitverkoop nóg aantrekkelijker zijn geworden, zal diversificatie en spreiding wel steeds belangrijker worden. “Het verschil tussen winnaars en verliezers wordt ook in Europa groter. De kunst is om bedrijven te selecteren die niet alleen een gezonde balans hebben, maar ook hun productiviteit weten te verhogen.”

3. China klaar voor een rebound?

Over de tweede grootste economie ter wereld zegt Bender: “Ondanks de afwezigheid van politieke druk door Xi Ping’s benoeming voor het leven, kan China profiteren van de transitie van een maak- naar een kenniseconomie. En daarmee ook van een interne consumptie-economie, iets dat ik tijdens de webinar in juli al aangaf. Vóór oktober hadden de beurzen in China al 20 procent ingeleverd door de handelsoorlog, dus Chinese aandelen zijn relatief goed door oktober en november heen gekomen.”

Misschien is dit wel het moment om een positie in te nemen voor een rebound? “China kent natuurlijk nog steeds een mooie groei van 6,5 procent. Daarnaast verdient de gemiddelde Chinees minder dan 20.000 dollar per jaar ten opzichte van dik 65.000 dollar bij de gemiddelde Amerikaan. Dat biedt nog steeds groot opwaarts potentieel voor de Chinese economie.”

Sowieso bieden opkomende markten kansen in 2019, aldus Bender. “De koers/winstverhoudingen op basis van verwachte toekomstige inkomsten van opkomende markten lagen eind oktober onder de 11. De historie leert dat je in de 18 maanden daarna ongeveer 20 procent koerswinst maakt. Vaak zorgt ultiem pessimisme in de markt dus voor een mooi instapmoment.”

4. Belangrijke fase voor trendbeleggers

Technisch gezien is er wel het een en ander veranderd ten opzichte van juli dit jaar, zegt Bakker. “De AEX zat toen nog in een uptrend. Weliswaar bereikte de Amsterdamse beursindex een hoogste punt van net boven 575, maar een hoger vervolg bleef uit. De markt draaide en test momenteel belangrijke steunniveaus.”

Volgens de technisch analist zitten de aandelenmarkten wereldwijd in een hele belangrijke fase voor trendbeleggers.“Er lijkt sprake van bodemvorming, maar dat gaat wel gepaard met grote turbulentie. Vooral dat laatste maakt het beleggen momenteel lastig.”

“Amerika zit nog steeds in een stevige langetermijn-uptrend. Hoewel de laatste twee maanden flinke correctieve tikken zijn uitgedeeld, ga ik nog steeds uit van bodemvorming, wat een mooi beleggingsperspectief zou bieden voor 2019.” De VS heeft daarbij meer ruimte voor correctie dan Europa, aldus Bakker. “Daar is de correctieruimte al volledig verbruikt, dus Europa móet hier uitbodemen voor een goed 2019.”

Ook voor rangetraders valt er volgens Bakker genoeg te beleven. “EUR/USD is bijvoorbeeld een leuke speelbal. Dat valutapaar beweegt al tijden in een range van 1.13 – 1.18. Net als goud, waar de niveaus 1.100 – 1.500 intact zijn, al is er wel sprake van hogere lows en lagere highs. Totdat we aan een van beide kanten uitbreken, moet hier de kleiner wordende bandbreedte gerespecteerd worden.”

5. De grote aandelentip voor 2019…

De individuele aandelentips die de heren in juli gaven pakten, vooral door de lastige maanden oktober en november, niet overal even goed uit. Toch was de Turbo Long van BNP Paribas op de Britse betaaltelevisiezender Sky – door de uiteindelijke overname door Comcast – een schot in de roos. Ook tijdens de aanstaande webinar zal er tussen de tips weer een overnamekandidaat zitten. “Maar die naam houden we tot die tijd natuurlijk nog even geheim”, zegt Bender tot slot met een grijns.

Voor wie wil weten welke aandelentips de heren voor volgend jaar uit de doeken doen en wat 2019 nog meer in petto heeft voor beleggers, zowel vanuit fundamenteel oogpunt als op basis van technische analyses: meld u hier aan voor het gratis webinar ‘Visie en Tips 2019’. Het zal worden gepresenteerd door Janneke Willemse, waarbij u tevens rechtstreeks vragen kunt stellen aan de experts.