Van gefronste wenkbrauwen tot oprechte zorgen. Met de hoorzittingen van de kandidaten voor de Europese Commissie in zicht worden in het Europees Parlement de messen geslepen en de tactiek bepaald.
Vooral de Britse, Spaanse, Hongaarse en Sloveense beoogd commissarissen lijken zich op te kunnen maken voor een flinke inquisitie, zo blijkt uit een rondgang langs de politieke families door persbureau ANP.
Het Europees Parlement moet zijn goedkeuring geven aan het nieuwe dagelijks bestuur van de EU, onder leiding van de Luxemburgse christendemocraat Jean-Claude Juncker. Vanaf maandag 29 september staan hoorzittingen gepland met alle kandidaat-commissarissen. Als alle ‘sollicitanten’ slagen voor hun gesprek, volgt in oktober de stemming.
De conservatief Jonathan Hill (voorgedragen voor Financiële diensten en Kapitaalmarkten), christendemocraat Miguel Arias Cañete (Klimaatactie en Energie), christendemocraat Tibor Navracsics (Onderwijs, Cultuur, Jongeren en Burgerschap) en de liberale Alenka Bratušek (vicevoorzitter voor Energie Unie) zullen voluit moeten om het EP te overtuigen.
Belangenverstrengeling
De laatste wordt verweten zichzelf te hebben benoemd. Tegen de oud-premier loopt in Slovenië een onderzoek over de voordracht. “Zij is het meest wankel”, aldus Esther de Lange (CDA).
"Hill zal echt moeten bewijzen dat zijn lobbybanden met het Britse financiële hart zijn doorgesneden", stelt PvdA-er Paul Tang. "Als ik hoor dat zij Hill verwelkomen, gaat bij mij de rode vlag wapperen."
Belangenverstrengeling wordt ook de Spanjaard Cañete verweten ondanks het feit dat hij zijn belangen in oliebedrijven heeft verkocht. "Dat is slechts symbolisch. Cañete ademt olie!", aldus GroenLinks-Europarlementariër Bas Eickhout.
Navracsics stuit bij D66-politica Sophie in 't Veld op fundamentele bezwaren. "Ik zie hem niet één, twee, drie de kampioen van de democratie worden als ik zie hoe de burgerrechten in Hongarije worden geschonden."
Positie Timmermans
De positie van minister Frans Timmermans als beoogd 'rechterhand' van Juncker lijkt niet ter discussie te staan. Wel of zijn rol als eerste vicevoorzitter extra bevoegdheden met zich meebrengt zoals het tegenhouden van voorstellen van collega-commissarissen.
Voor alle parlementariërs geldt dat de hoorzittingen spannend gaan worden. Daar moet het gebeuren. "Iedereen kan door het ijs zakken", aldus De Lange. "Ook kandidaten van wie je het niet verwacht."
Neelie Kroes moest bij haar benoeming tot commissaris voor Digitale Agenda op herkansing bij het EP omdat zij haar hoorzitting verknalde.
Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl