Bahrein, Saudi-Arabië en de Verenigde Arabische Emiraten hebben alle diplomatieke banden met Qatar verbroken. Ook hebben ze het luchtruim gesloten voor hun buurland.
Voor Qatar Airways, de nationale luchtvaartmaatschappij van Qatar, heeft dit enorme gevolgen.
“Deze maatregelen houden de vliegtuigen van Qatar Airways aan de grond”, aldus CAPA, een organisatie die onderzoek doet naar luchtvaart.
“Het luchtruim van Qatar is voor een groot deel omringt met het luchtruim van Bahrein, in het zuiden ligt Saudi-Arabië en de Verenigde Arabische Emiraten grenzen aan de oostgrens”, aldus CAPA.
“Het verlies van het Saudische luchtruim zorgt ervoor dat ze al een kostbare omweg moeten maken, maar het verlies van het Bahreinse luchtruim kan desastreus zijn.”
Als het verbod blijft staan, zal Qatar Airways om de thuishaven in Doha te bereiken door luchtruim moeten vliegen waar ze nu officieel niet mogen komen.
Qatar Airways heeft nog niet gereageerd op de vraag hoe ze omgaan met de recente ontwikkelingen. Landen zijn vrij om landingsrechten af te nemen, het is alleen onduidelijk of Bahrein en de Verenigde Arabische Emiraten het luchtruim kunnen sluiten voor Qatar Airways.
Bahrein, de Verenigde Arabische Emiraten en Qatar hebben een overeenkomst ondergetekend waarin staat dat ze elkaars luchtruim mogen gebruiken. Saudi-Arabië heeft deze overeenkomst nooit getekend en kan Qatar Airways zonder problemen verbieden om gebruik te maken van het Saudische luchtruim.
Volgens Flightradar24 heeft Bahrein laten weten dat vliegtuigen van Qatar Airways gebruik mogen maken van één vliegroute. Ondanks dat ze niet helemaal verbannen zijn, hebben de maatregelen nog steeds grote gevolgen.
De afgelopen decennia is Qatar Airways uitgegroeid tot één van de meest invloedrijkste luchtvaartmaatschappijen van de wereld. In 2015 werden ze door de consumentenwebsite Skytrax uitgeroepen tot beste luchtvaartmaatschappij van de wereld.