Militaire elite-eenheden zijn de best getrainde en meest formidabele troepen die een land kan voortbrengen.
Zij gaan waar andere troepen niet durven te gaan, onderzoeken mogelijke bedreigingen, hebben strategische doelstellingen en ondernemen gevaarlijke reddingsoperaties.
Hoewel het heel moeilijk is deze troepen onderling met elkaar te vergelijken, stijgen sommige eenheden boven andere uit met hun prestaties en de angst die ze inboezemen bij tegenstanders.
Deze troepen hebben hele intensieve trainingen ondergaan die zijn bedoeld het kaf van het koren te scheiden.
In een wereld waarin de grootte van het leger niet meer de enige indicatie is van de kracht en effectiviteit, kijken landen vaak naar deze troepen om de klus te klaren.
Let op: sommige lezers kunnen enkele foto's hieronder aanstootgevend vinden.
Tomas Hirst heeft bijgedragen aan een eerdere versie van dit verhaal.
8. De speciale eenheden van Pakistan zijn in het land zelf beter bekend als de 'Black Storks' (zwarte ooievaars) vanwege de unieke helmen van de commando's. Bij de trainingen horen: een mars van 58 kilometer in 12 uur en 8 kilometer hardlopen in volledige uitrusting binnen 50 minuten.
Bron: Pakistan Intelligence, Security Activities & Operations Handbook
In oktober 2009 stormden SSG-commando's een kantoorgebouw in en bevrijdden zo'n 40 mensen die gegijzeld werden door de Taliban na een aanval op het hoofdkwartier van het leger.
Bron: The New York Times
7. De Spaanse 'Unidad de Operaciones Especiales' — of de speciale marine-gevechtstroepen, zoals ze sinds 2009 bekend staan — is lang één van de meest gerespecteerde elitetroepen van Europa geweest. Opgericht in 1952 als vrijwillige Amfibische Klimvereniging heeft deze club zich ontwikkeld tot een elite gevechtseenheid.
Het is een hele uitdaging om de groene UOE-baret te verdienen — zo'n 70% tot 80% van de kandidaten redt het niet. Het is niet ongebruikelijk dat van sommige lichtingen alle rekruten worden afgewezen.
6. De Russische Alpha Groep is één van de bekendste elitetroepen ter wereld. De antiterrorisme-eenheid werd in 1974 opgericht door de KGB en bleef operationeel onder zijn opvolger, de FSB.
De speciale troepen in Rusland — en de Alpha Groep in het bijzonder — kregen veel kritiek na de gijzelingscrisis in Moskou, waarbij zeker 120 gijzelaars omkwamen door het gas dat werd gebruikt om de militanten te overmeesteren die een theater in bezit hadden genomen.
Bron: BBC
5. Er zijn maar weinig contraterrorisme-eenheden die kunnen tippen aan de 'Groupe d'Intervention de la Gendarmerie Nationale' van Frankrijk, afgekort GIGN. De groep bestaat uit 200 manschappen en is specifiek getraind op het omgaan met gijzelingen. De GIGN zegt meer dan 600 mensen te hebben bevrijd sinds de oprichting in 1973. Het is tegen de Franse wet om foto's te publiceren van de gezichten van de leden van de eenheid.
Eén van de meest bijzondere gebeurtenissen in de geschiedenis van de GIGN was de inname van de Grote Moskee in Mekka in 1979. Omdat niet-moslims de heilige stad niet mogen betreden hebben drie GIGN-commando's zich tijdelijk bekeerd tot de islam om de Saudische strijdkrachten te kunnen helpen de moskee te heroveren.
Bron: ThoughtCo.
4. De Sayeret Matkal van Israël is een andere hoog aangeschreven elite-eenheid. De belangrijkste doelstelling is het verzamelen van inlichtingen en de troepen opereren vaak ver achter de vijandelijke linies. Tijdens het selectiekamp (Gibbush) worden rekruten constant in de gaten gehouden door dokters en psychologen. Alleen de allersterksten halen het.
In 2003 werd een Israëlische taxichauffeur, Eliyahu Gurel, ontvoerd toen hij vier Palestijnen naar Jeruzalem meenam in zijn taxi. De Sayeret Matkal-eenheid wist hem te lokaliseren en te bevrijden uit een 10 meter diepe put in een verlaten fabriek in een buitenwijk van Ramallah.
Bron: Israel Foreign Affairs Ministry
3. De British Special Air Service, bekend als de SAS, is de infanterie-tegenhanger van Special Boat Service. Op hun insigne staat de zin 'Who dares wins' (wie durft wint). Toen de Amerikaanse generaal Stanley McChrystal werd gevraagd naar de rol van de SAS in de gevechten die volgden op de Irak-oorlog antwoordde hij: "Cruciaal. Het had niet zonder hen gekund."
Bron: The Telegraph