ANALYSE – De Nederlandse huizenmarkt barst uit z’n voegen, zo erkennen ook economen van ABN Amro in een donderdag verschenen rapport.

Woningmarktspecialisten van de bank denken dat de huizenprijs dit jaar gemiddeld met 6 procent stijgt, één procentpunt meer dan de eerdere verwachting. Tegelijk rekenen de economen op een daling van het aantal woningverkopen met 5 procent dit jaar.

De reden: de krapte in het aanbod neemt toe en de nieuwbouw blijft achter.

Maar ABN Amro noemt ook een andere belangrijke reden voor de dolle taferelen die je vooral in gewilde steden als Amsterdam en Utrecht ziet, zoals deze aanbieding van een appartement van 17 vierkante meter in Amsterdam voor de spotprijs van 119.000 euro…

ECB voedt zeepbel op de huizenmarkt

De almaar stijgende huizenprijzen worden mede gedreven door de extreem lage hypotheekrente, die lenen voor de financiering van een eigen woning spotgoedkoop maakt en uitnodigt tot een biedingsstrijd op basis van goedkoop krediet.

In de woningmarktmonitor van januari schrijven de economen van ABN Amro:

"Ook de Europese Centrale Bank (ECB) doet ook een duit in het zakje. Ondanks het economisch herstel is Frankfurt nog altijd niet gerust op de inflatieontwikkeling. Daarom houdt zij vast aan een ruim monetair beleid. (...) Dit sterkt de verwachting dat de rente voorlopig laag blijft."

De Europese Centrale Bank heeft de afgelopen jaren honderden miljarden in het financiële systeem van de eurozone gepompt om de kwakkelende economie de ondersteunen en de inflatie aan te jagen. Dat heeft als neveneffect gehad dat speculeren met geleend geld weinig kost, terwijl sparen bijvoorbeeld bijna niets meer oplevert.

De verwachting is dat de ECB iets gas gaat terugnemen in 2018, nu de economie van de eurozone daadwerkelijk aantrekt. Maar de centrale bank werkt daarbij in een lachwekkend traag tempo. Dat is ook de reden dat bijvoorbeeld intermediair Van Bruggen Adviesgroep verwacht dat de hypotheekrente dit jaar in Nederland hooguit enkele tienden van een procentpunt stijgt.

Van Bruggen heeft ook een mooie grafiek gemaakt die illustreert hoe extreem de huidige situatie is. Tussen het eind van de jaren negentig en 2012 schommelde de 5-jaars hypotheekrente tussen de 4 en 6 procent. Maar sindsdien is sprake van een vrije val met tarieven van inmiddels minder dan 2 procent.

(klik voor uitvergroting)

Huiseigenaren met een hypotheek zijn dus gewaarschuwd: riemen vast als de kentering van de hypotheekrente z'n beslag krijgt.

LEES OOK: Als je zo’n 70.000 euro per jaar verdient of meer, ga je er netto het meest op vooruit in 2018