Als de recente opleving in de waarde van bitcoin je met vertrouwen vervult, wees dan voorzichtig. Want hoewel de prijs weer ruim boven de 10.000 dollar ligt, is het onwaarschijnlijk dat de cryptomunt over tien jaar een waarde van 100.000 dollar vertegenwoordigt.
Dat zegt economieprofessor Kenneth Rogoff van de gerenommeerde Harvard University in Boston.
“Ik denk dat bitcoin een fractie waard zal zijn van de prijs nu, als we het hebben over de komende tien jaar. Ik verwacht dat 100 dollar een stuk waarschijnlijker is dan 100.000 dollar.”
Op dinsdagmiddag stond de bitcoinkoers op circa 11.000 dollar (8.860 euro). Op zijn hoogtepunt stond de bitcoin eind vorig jaar, toen de munt bijna over de 20.000 dollar heen ging. Recent kelderde de waarde juist tot rond de 7.000 dollar.
Oud-schaakgrootmeester Rogoff werkte jarenlang als hoofdeconoom bij het Internationaal Monetair Fonds. In een interview met de Amerikaanse zender CNBC zei hij ook dat bitcoin weinig nut heeft buiten geld witwassen en belasting ontduiken. “Als een gereedschap voor transacties is bitcoin bijzonder beperkt.”
De gevreesde overheidsregulering zou volgens Rogoff het moment zijn dat de waarde van cryptomunten gestaag en blijvend zal dalen. Internationale consensus is dan wel een eerste vereiste. "Als de VS en China paal en perk stellen, maar Japan niet, dan kun je nog steeds witwassen via Japan."
Zoals veel economen ziet Rogoff wél toekomst in de onderliggende technologie, de blockchain. Hij schat in dat dat ook de reden is waarom overheden vooralsnog terughoudend zijn om over te gaan tot strikte reguleringen. "Zij willen ook zien hoe de technologie zich ontwikkelt", aangezien de private sector 'alles uitgevonden heeft' als het aankomt op monetaire innovaties.