Je zou haast denken van niet, maar de aarde en de maan liggen echt heel ver uit elkaar.
De afstand tussen de aarde en de maan bedraagt zo’n 384.954 kilometer. Een Boeing 747 op topsnelheid zou daar twee weken over doen om die afstand te overbruggen.
Zelfs met een snelheid van enkele duizenden kilometers per uur, hadden de astronauten van de Apollo er nog drie dagen voor nodig om de maan te bereiken. Zou je dat met een auto kunnen doen, dan deed je er een jaar over.
Die afstand tussen de aarde en de maan vormt de ideale bühne voor de geschiedenis van de ruimtevaart, duizenden satellieten en vreemde natuurlijke fenomenen.
Met een interactieve graphic wil Business Insider je een idee geven van die afstand, en van al het fascinerende dat zich daar afspeelt.
Raak niet ontmoedigd! Het duurt echt heel lang om van de maan naar de aarde te scrollen, maar uiteindelijk kom je wel thuis. Maar als je heel ongeduldig bent, tik dan op de markeringen aan de linkerkant:
Met deze graphic krijg je een idee van hoeveel objecten en interessante punten zich tussen aarde en maan bevinden.
Zoals? De denkbeeldige grens op 100 kilometer in de atmosfeer tussen de aarde en de ruimte, ook wel bekend als de Kármánlijn.
Zowel de NASA als de Fédération Aéronautique Internationale, de organisatie die internationale luchtvaart- en ruimtegegevens bijhoudt, erkent de Kármánlijn als het punt waar de ruimte echt begint. Dit is dus de grens tussen aeronautisch en astronautisch: waar jouw reis als astronaut begint.
Vind je deze afstand te lastig of te onoverzichtelijk om te navigeren, scroll dan door een virtueel zonnestelsel op schaal waar de maan slechts één pixel groot is.
Met medewerking van Sean Kane
In een eerdere versie van dit artikel gaven we een foutieve reistijd voor de 747 op volle snelheid. Daarvoor onze welgemeende excuses.