Grootbank ING schrapt de komende vijf jaar 7.000 voltijdsbanen. De helft van deze banen worden volgens het plan dat topman Ralph Hamers maandagochtend presenteerde bij de tak in België weggehaald.
De reorganisatie moet voor de gehele bank een jaarlijkse kostenbesparing van 900 miljoen euro per jaar opleveren in 2021. Daarvoor wordt eenmalig een reservering van 1 miljard euro gemaakt.
Internetbankieren en digitalisering dwingen ING, net als andere grootbanken, tot snijden in de kosten en het kantorennetwerk. In België gebeurt dat dit keer bij ING nog harder dan in Nederland.
Uit de meest recente kwartaalcijfers van ING valt op te maken dat de retailtak van ING België een stuk minder productief is dan die in Duitsland en Nederland. Dat kun je eenvoudig illustreren door te kijken naar wat er aan hypotheken, MKB-leningen en beleggingen op de balans staat en dat af te zetten tegen het aantal medewerkers.
Bij de consumentenbank van België stond per eind juni 32,9 miljard euro aan naar risico’s gewogen activa op de balans tegenover 8.700 werknemers. Per fte is dat 3,78 miljoen aan activa.
Dat is stukken minder dan bij de buren. In Duitsland bedienen 4.390 werknemers een bedrag van 25 miljard euro aan activa en in Nederland zijn er 9.270 personeelsleden die verantwoordelijk zijn voor 53,6 miljard euro. Daarmee staan deze landen per fte op iets meer dan 5,7 miljoen euro.
ING snijdt hard in België
Waarschijnlijk verklaart dat verschil waarom er maar liefst 3.500 van de in totaal 7.000 ontslagen bij België zullen vallen. In Nederland worden er minder mensen weggestuurd, namelijk 2.300, terwijl daar in verhouding wel veel meer mensen werken.
Bestuursvoorzitter Ralph Hamers liet maandagochtend weten dat in België de filialen van ING en Record Bank worden samengevoegd. De stappen zijn volgens de topman nodig om, bij ultralage rentestanden en strenge kapitaaleisen, blijvend te kunnen investeren in digitalisering.