Rusland zou geen reden moeten hebben om bloemen of planten uit Nederland tegen te houden, stelt brancheorganisatie VGB. Geen wonder, want Rusland was in de eerste zeven maanden van dit jaar goed voor een exportwaarde van 114 miljoen euro.
Volgens brancheorganisatie VGB voeren de Russen nog altijd de druk op een eventuele bloemenban op. Aan de Nederlandse sierteeltsector daarom de taak er alles aan te doen schadelijke organismen als trips te weren.
Uit cijfers van de VGB bleek dinsdag dat de export naar Rusland in de eerste zeven maanden van het jaar met 25 procent is gedaald ten opzichte van een jaar eerder. Daardoor kwam de totale uitvoer van bloemen en planten naar het land uit op 113 miljoen euro, 37 miljoen euro minder dan een jaar eerder.
Rusland was afgelopen jaar goed voor ruim 3 procent van de totale export.
(klik op grafiek voor uitvergroting)
Russische dreiging boycot Nederlandse bloemen
Volgens VGB-directeur Robert Roodenburg is er geen sprake van een boycot. ,,Er staan geen lange wachtrijen bij de grens. En ook heb ik nog niet gehoord dat er bloemen zijn tegengehouden. Maar we moeten de Russen geen argumenten geven om de bloemen te weren", zo verklaarde hij.
De Nederlandse sierteeltsector wil snel met de Russen om tafel om de kwestie over organismen zoals trips te bespreken. Rusland hanteert volgens de VGB een strengere norm dan andere exportlanden. ,,Volgens onze definitie zijn de organismen niet schadelijk. Maar voor de Russen zijn ze ongewenst", zo zei Roodenburg.
Hij erkent dat er op de korte termijn geen oplossing is voor dat probleem. Met de huidige toegestane middelen is het volgens hem moeilijk om trips te bestrijden. Vooral in de teelt van chrysanten, goed voor circa de helft van alle export naar Rusland, laat het beestje zich maar moelijk bestrijden, aldus de branchevereniging.
Exportwaarde bloemen en planten klimt
De exportwaarde van bloemen en planten vanuit Nederland tot en met juli is in vergelijking met vorig jaar 3,5 procent gestegen tot bijna 3,5 miljard euro. Bij de snijbloemen was de toename 6,5 procent tot 2,2 miljard euro. De pot- en tuinplanten staan op een achterstand van bijna 3 procent op 1,3 miljard euro, meldde de VGB dinsdag.
In zes van de toptienbestemmingen realiseerden de Nederlandse exporteurs een groei die een daling bij de vier achterblijvers ,,ruim compenseert''. De Nederlandse groothandel exporteert bloemen en planten naar zo'n 105 landen.
In juli was er sprake van een bovengemiddelde groei van ruim 5 procent en een exportomzet van 347 miljoen euro. Alleen in 2007 lag de exportomzet in de juli maand nog hoger. De snijbloemenomzet klom in juli met 6,8 procent tot 216 miljoen euro. Bij de pot- en tuinplanten was er in deze maand een krimp van ruim 1 procent.
In omzet is de krimp tot en met juli van de export naar Duitsland Duitsland het grootst met 43 miljoen euro tot nipt 1 miljard euro (min 4 procent).
In procenten (25 procent) was de krimp naar Rusland groter (min 37 miljoen euro tot 113 miljoen euro). Maar alleen al de stijging op Engeland met 18 procent (plus 86 miljoen euro tot 578 miljoen) compenseert deze daling in de toptienexportlanden.
Met bloemen staan de Verenigde Staten met een omzetwaarde van 57 miljoen euro net bij de tien beste afzetbestemmingen. Maar qua totale omzetwaarde staat Amerika op de twaalfde plek. Dat is voor een groot deel toe te schrijven aan de gestegen koers van de dollar.
Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl