Hoe lang kan de hypotheekrente op de huidige, extreem lage niveaus blijven? Die vraag zingt al meer dan een jaar rond. Intermediair Van Bruggen Adviesgroep verwacht op korte termijn een kentering, zo blijkt uit de nieuwsbrief van maandag.
Hypotheekrentes zijn al geruime tijd extreem laag, doordat de Europese Centrale Bank (ECB) volop met geld strooit, waardoor lenen erg goedkoop is geworden. Maar nu de economie van de eurozone serieus aantrekt, is het de vraag hoe snel de ECB dit beleid gaat afbouwen.
Op 25 januari aanstaande werpt de centrale bank mogelijk nieuw licht op het monetaire beleid, maar intussen nemen marktpartijen al posities in. Dat is onder meer te zien bij de ontwikkeling van de rente van de 10-jarige Nederlandse staatslening. Die geldt als een belangrijke maatstaf voor de ontwikkeling van de hypotheekrente.
Van Bruggen Adviesgroep heeft een infographic gemaakt waarin dit verband wordt getoond. De oranje lijn toont de ontwikkeling van de 10-jarige staatslening (kapitaalmarktrente), de blauwe lijn de gemiddelde 10-jaars hypotheekrente.
(klik voor uitvergroting)
Te zien is dat de oranje lijn van de kapitaalmarktrente veel grilliger beweegt, maar per saldo volgt de hypotheekrente met enige vertraging de ontwikkeling van de rente voor de 10-jaars staatslening.
Van Bruggen stelt dat de 10-jaars hypotheekrente gemiddeld zo'n 1,35 procentpunt boven het niveau van de rente op de 10-jaars staatsleningen ligt. Maar dit verschil is de afgelopen weken geslonken doordat de rente op de staatslening is gestegen, terwijl de hypotheekrente stabiel is gebleven.
Op grond hiervan verwacht Van Bruggen een inhaalslag van de hypotheekrente: "Op basis van bovenstaande grafiek lijkt de kans op kleine renteverhogingen op korte termijn groter te worden, nadat we de afgelopen maanden verwend zijn met voornamelijk kleine renteverlagingen."
In de periode rond kerst en de jaarwisseling zijn relatief weinig rentewijzigingen doorgevoerd. Maar daar kan dus binnenkort verandering in komen.