Het is niet onopgemerkt gebleven, de benoeming van de Nederlander Alexander Italianer tot hoogste ambtenaar bij de Europese Commissie. Nederland heeft daarmee intussen wel erg veel topposten in Brussel.

Officieel gaat het bij de selectie van ambtelijke baantjes in Brussel om competentie, niet om nationaliteit. En uiteraard staat dat ook los van de verdeling van politieke posten bij de Europese Unie.

Dus de benoeming van de Nederlander Alexander Italianer tot ‘machtigste ambtenaar van Europa’, als secretaris-generaal van de Europese Commissie, heeft op zich niets te maken met de strijd om het voorzitterschap van club van ministers van Financiën van de eurozone.

Jeroen Dijsselbloem wil zijn baan als voorzitter van de eurogroep graag houden, maar heeft concurrentie van de Spaanse minister van Financiën Luis de Guindos. Die wordt bovendien officieel gesteund door de Duitse bondskanselier Angela Merkel.

Nederlanders in Brussel

De Spanjaarden vinden dat ze onderbedeeld zijn bij de belangrijke baantjes in Europa en zullen dat indirect ongetwijfeld proberen uit te spelen tegen Dijsselbloem.

Mooi aanknopingspunt voor de Spanjaarden biedt deze grafiek die de site Politico maakte, over de nieuwe machtsverdeling bij de topambtenaren in Brussel.

(bron: Politico; klik voor uitvergroting)

grafiek

Te zien is dat de Nederlander Italianer rechtsboven uitblinkt met een optimale combinatie van politieke en budgettaire macht. Politico merkt fijntjes op dat Nederland naast Italianer nog twee belangrijke posten heeft: Frans Timmermans is vice-voorzitter van de Europese Commissie en de rechterhand van voorzitter Jean Claude-Juncker. En dan is er nog Dijsselbloem.

Als eurogroepvoorzitter is de Nederlander Dijsselbloem maar al te goed zichtbaar in de Griekenlandcrisis. Of het nou bij ECB-president Draghi of IMF-directeur Lagarde is, héél vaak mag Dijsselbloem aanschuiven bij belangrijke onderonsjes.

Een hoge EU-ambtenaar bevestigde woensdag tegenover Het Financieele Dagblad dat de kansen van Dijsselbloem inderdaad beïnvloed kunnen worden, door het feit dat Nederland nu twee belangrijke posten heeft in de Europese Commissie. Ook al staan die ambtelijke baantjes officieel los van de meer politieke functie van Dijsselbloem als aanvoerder van de ministers van Financiën van de eurozone.

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl