We werken nog steeds veel thuis en de verwachting is dat dit voorlopig of misschien wel altijd zo blijft. Ons werk vindt steeds meer digitaal plaats, maar ook onze sociale levens zijn zich al een tijdlang richting het web aan het verplaatsen.
Daarmee worden we aantrekkelijke en vaak zelfs eenvoudige prooien voor cybercriminelen. Want hoe oplettend je ook bent, cybercriminelen worden steeds gehaaider en dus wordt het lastiger om ze te slim af te zijn. Een paar veelgemaakte fouten:
1. Je digitale identiteit niet beschermen
“Mensen weten vaak simpelweg niet dat hun digitale identiteit waarde heeft”, zegt Jelle Wieringa, security advocate bij KnowBe4, een organisatie die het bewustzijn bij mensen traint op het gebied van veilig online gedrag. “Niet alleen kunnen je gegevens worden doorverkocht, maar ze worden ook vaak gebruikt door cybercriminelen om gepersonaliseerde social engineering campagnes te bouwen.”
Zo ben je sneller geneigd om op een link te klikken of via WhatsApp geld over te maken wanneer je benaderd wordt door iemand die je denkt te kennen. “We hebben al gevallen gezien waarbij de cybercrimineel eerst vraagt hoe het met je vrouw gaat, waarbij ze bij naam wordt genoemd.”
Al deze informatie geef je vaak onbewust zelf al prijs op verschillende sociale media. Wees je heel bewust van welke informatie je deelt.
2. Ingewikkelde, korte wachtwoorden
Het onthouden van wachtwoorden is en blijft een crime. Veel mensen kiezen dan dus maar voor een eenvoudig te onthouden password dat ze voor veel verschillende sites en apps gebruiken. Cybercriminelen hebben programma’s ontwikkeld die snel en eenvoudig wachtwoorden kunnen kraken.
Maar je hoeft helemaal geen ingewikkelde wachtwoorden te verzinnen, vaak geldt: hoe langer, hoe moeilijker te kraken. Neem drie of vier reguliere woorden die je makkelijk kunt onthouden, maar die niets met elkaar te maken hebben en zet die achter elkaar.
Moet je veel verschillende wachtwoorden onthouden, dan is een password manager een heel bruikbare tool. Veel securitysoftwarepakketten, zoals Norton360, op je computer bieden zo’n ingebouwde app die al je wachtwoorden verzamelt. Jij hoeft dan alleen nog maar het ene wachtwoord van die password manager te onthouden.
3. Gemakzucht en onoplettendheid
Social engineering-campagnes zijn erop gericht om de gebruiker zoveel mogelijk aan de hand te nemen zodat hij niet gaat nadenken. Het slachtoffer wordt heel secuur gestuurd naar de actie die de cybercrimineel wil dat uitgevoerd wordt.
“Phishing mails worden zo ontworpen dat je instinctief reageert”, legt Wieringa uit. “Zodat je niet eerst nadenkt, maar direct handelt. Mensen zijn, door de grote hoeveelheden informatie die we dagelijks voorgeschoteld krijgen, gemakzuchtig en onoplettend geworden. Ze accepteren voorwaarden vrijwel blindelings en plaatsen informatie op sociale media die tegen ze gebruikt kan worden.”
4. Denken dat het jou nooit overkomt
“De meest gemaakte fout”, stelt Wieringa. “Veel mensen realiseren zich niet dat ook zíj slachtoffer van social engineering en cybercrime kunnen worden. En wanneer ze het zich wel realiseren, is het nog maar de vraag of ze voldoende kennis hebben om aanvallen te herkennen en daarop veilig te reageren.”
Waan jezelf dus nooit veilig, maar bescherm jezelf. Met antivirusprogramma’s op je computer, maar ook met kennis over security en veilig online gedrag.
Wil je meer weten over hoe je jezelf beter kunt beschermen online? Kijk dan eens op de website van securityleverancier NortonLifelock. Zij bieden gebruiksvriendelijke software die jou online beschermen, of je nu graag online surft, digitaal werkt of allebei.