- Het Brandes International Small Cap Value Fund, dat wereldwijd belegt in smallcapaandelen, heeft de afgelopen tien jaar 91 procent van de concurrenten verslagen.
- Fondsmanager Mark Costa ziet vooral kansen in aandelen uit Japan en het Verenigd Koninkrijk.
- Daarnaast tipt hij nog vijf aandelen en twee sectoren waarin hij belegt.
- Lees ook: Stijgende rentes en hardnekkige inflatie: voor aandelenmarkten dreigt guur herfstweer
Een aanhoudend hoge inflatie, oplopende rentes, angst voor een wereldwijde recessie en tegenvallende Chinese economische groeicijfers zorgen over de oplopende spanningen tussen de VS en China. Er hangen tal donkere wolken boven de aandelenmarkten. Maar Mark Costa, beheerder van het Brandes International Small Cap Value Fund in de VS, ziet nog volop kansen voor beleggers.
Zijn fonds belegt in 7.500 small- en midcapaandelen verspreid over de hele wereld. Dat zijn aandelen van bedrijven met een relatief lage marktkapitalisatie (cijfer dat het aantal uitstaande aandelen vermenigvuldigd met de beurskoers weergeeft).
Dit is niet het meest eenvoudige marktsegment. In de afgelopen tien jaar behaalde het fonds van Costa een gemiddeld jaarlijks rendement van 4,8 procent. Ter vergelijking: de S&P 500-index van de 500 grootste bedrijven uit de Verenigde Staten, behaalde in diezelfde periode een gemiddeld jaarrendement van 12,4 procent.
Maar met die 4,8 procent heeft het Brandes International Small Cap Value Fund wel 91 procent van de concurrentie verslagen. Dit jaar staat het beleggingsfonds tot nu toe op een winst van maar liefst 25,3 procent, tegen 6 procent voor de smallcapindex waarmee het fonds wordt vergeleken. Daarmee behoort het fonds tot de 3 procent beste beleggingsfondsen in de categorie smallcapaandelen van fondsonderzoeker Morningstar.
Het geheim? Aandelen van kwaliteitsbedrijven, zo stelt Costa. Ondanks de angst van beleggers voor een wereldwijde recessie ziet hij nog volop beleggingskansen. Hij doelt op aandelen waarvan grote risico's in de koers zijn ingeprijsd, terwijl de bedrijven niet of nauwelijks worden geraakt door de economische malaise.
Chinees groeiwonder is over hoogtepunt heen
Een van de belangrijkste zorgen van beleggers op dit moment is de haperende groeimotor van China, de tweede economie van de wereld. Het nationaal inkomen van China steeg in het tweede kwartaal met 6,3 procent. Dat was een tegenvaller, want economen hadden gerekend op een toename van 7,1 procent.
Ook stellen de detailhandelsverkopen teleur en loopt de Chinese jeugdwerkloosheid op. Verder kampt het land met een hardnekkige vastgoedcrisis, omdat enkele grote projectontwikkelaars gebukt gaan onder een hoge schuldenlast. Diverse economen waarschuwen ervoor dat de economische groei in China ook volgend jaar en de jaren erna zal tegenvallen.
Veel beleggers zijn hierdoor verrast, maar Costa niet. "Wij maken ons al heel lang zorgen over China en hadden al een heel beperkte blootstelling aan China en aan bedrijven uit andere landen die sterk afhankelijk waren van de economische groei in China", zegt Costa tegen Insider.
De fondsbeheerder is ervan overtuigd dat zo'n ongekend harde groei als China in de afgelopen dertig jaar heeft doorgemaakt, niet oneindig valt vol te houden, zeker niet gelet op de grote (geo)politieke onzekerheden, waar het land zelf ook de hand in heeft. Hij ziet daarom betere plekken om in te beleggen dan China.
3 interessante aandelen op de beurs van Hongkong
De zorgen over China bieden volgens Costa ook kansen. Zo zijn er aandelen met een notering in Hongkong die volgens hem te hard zijn afgestraft, omdat de impact van de problemen in China op die bedrijven enorm wordt overschat.
Hij noemt onder andere First Pacific, een investeringsmaatschappij die veel investeert in Indonesië en slechts een geringe blootstelling heeft aan China. Een ander voorbeeld is Yue Yuen, een grote schoenenfabrikant die veel omzet buiten China haalt.
Ook over PAX Global is Costa enthousiast. Dit is een fabrikant van betalingsapparatuur die in meer dan honderd landen actief is, en dus niet afhankelijk is van China. Dit bedrijf heeft volgens Costa een ijzersterke balans. De omzet stijgt fors, terwijl het aandeel op de beurs toch wordt gewaardeerd als een waarde-aandeel, met een koers/winstverhouding van slechts 5,2.
"Als je wat dieper graaft, kun je bedrijven vinden die worden verhandeld tegen een korting omdat ze bekend staan als bovengemiddeld risicovol, zonder dat je daadwerkelijk risico loopt", zegt Costa.
2 interessante sectoren in Japan
Ook buiten China ziet Costa ondergewaardeerde pareltjes. Bijna drie kwart van het belegd vermogen van het Brandes International Small Cap Value Fund is gestoken in aandelen uit ontwikkelde markten, waaronder Japan en het Verenigd Koninkrijk. De rest zit in opkomende markten.
Japanse aandelen zaten jarenlang in het verdomhoekje, maar maken dit jaar een comeback, mede omdat veel bedrijven hun aandeelhouders hebben verwend met forse dividendverhogingen en een omvangrijke aandeleninkoopprogramma's. Japanse aandelen maken inmiddels 15 procent van de portefeuille van het Brandes International Small Cap Value Fund uit.
Ook hier speurt Costa naar aandelen die in zijn ogen ten onrechte zijn afgeprijsd. De beste kansen ziet hij hier in aandelen van regionale banken en de sector gezondheidszorg.
Veel Japanse banken zijn volgens Costa ondergewaardeerd. Bovendien kunnen ze profiteren van renteverhogingen: deze leiden tot hogere winsten, omdat het verschil in rente dat banken ontvangen voor geld dat ze uitlenen en de rente die ze ontvangen over spaargeld toeneemt. Aandelen in de gezondheidszorg profiteren van de vergrijzing.
2 Britse aandelen met potentie
Aandelen van Britse bedrijven worden volgens Costa ondergewaardeerd omdat ze wel erg hard zijn afgestraft door de politieke onrust na de Brexit, het vertrek van Groot-Brittannië uit de Europese Unie. De coronapandemie, de stoelendans op Downingstreet 10 en de fors uit de hand gelopen inflatie hebben diepe sporen nagelaten.
Twee aandelen springen er volgens Costa tussenuit: lucht- en ruimtevaartbedrijf Rolls-Royce (niet te verwarren met de fabrikant van luxe auto's Rolls-Royce Motor Cars, dat onderdeel is van BMW) en de Ierse drankenproducent C&C Group.
Rolls-Royce is het op een na belangrijkste aandeel in de portefeuille van het Brandes International Small Cap Value Fund. De beurskoers is in de afgelopen twaalf maanden met maar liefst 215 procent omhoog geschoten, waardoor je het niet meer kunt scharen onder de smallcaps. Toch houdt de fondsbeheerder het aandeel stevig in portefeuille, omdat dit bedrijf een dominante positie heeft als toeleverancier van motoren voor commerciële vliegtuigen, veel schaalgrootte heeft en een hoog rendement op geïnvesteerd vermogen.
C&C Group is de op vijf na belangrijkste belegging van het fonds. Costa vindt dit aandeel redelijk gewaardeerd, met een gezonde balans en een indrukwekkend marktaandeel in de Britse markt voor bier en cider. Dat is volgens Costa een sterke combinatie.