- Voor beleggers in Europese aandelen zijn dividenduitkeringen historisch een belangrijkere bron van rendement dan in de VS, waar koerswinsten een grotere rol spelen.
- Naar verwachting nemen de totale dividenduitkeringen van bedrijven uit de MSCI Europe Index in 2023 en 2024 fors toe.
- In een nieuw rapport belicht Allianz Global Investors de verschillen tussen het dividendrendement in 15 Europese landen.
- Lees ook: Het wordt een onrustig beursjaar: met deze 7 beleggingen overleef je 2024, volgens een succesvolle fondsmanager
Europese beursgenoteerde bedrijven keren in 2023 en 2024 flinke bedragen aan dividend uit aan beleggers. Volgens vermogensbeheerder Allianz Global Investors gaat het in absolute zin zelfs om recordbedragen.
Voor 2023 bedragen de winstuitkeringen van de bedrijven uit de MSCI Europe Index naar verwachting in totaal ongeveer 407 miljard euro en dit jaar stijgt dat volgens analisten van Allianz Global tot 433 miljard euro.
Beleggers die op zoek zijn naar bedrijven die regelmatig winsten uitkeren in de vorm van dividend, kunnen dus een aardige stroom van uitkeringen verwachten.
In de praktijk speelt echter niet zozeer de absolute hoogte van dividendbedragen een rol, maar kijken beleggers naar de verhouding tussen het dividend per aandeel en de beurskoers van een onderneming. Ofwel: het dividendrendement.
Daarbij blijken er forse verschillen tussen het gemiddelde dividendrendement in Europese landen, zo blijkt uit de deze week verschenen analyse van Allianz Global Investors. In de onderstaande tabel is te zien hoe hoog het gemiddelde dividendrendement in 15 Europese landen naar verwachting is in 2023 en 2024.
Voor de MSCI Europe Index wordt het dividendrendement over 2023 op gemiddeld 3,5 procent geschat en stijgt dat dit jaar naar verwachting tot 3,7 procent.
In de tabel is te zien dat Nederland relatief laag scoort met een gemiddeld dividendrendement van naar verwachting 2,5 procent over 2023 en 2,6 procent dit jaar. Het gaat dan om het dividendrendement van de aandelen die in de MSCI Netherlands zijn opgenomen, waarin 26 grote en middelgrote bedrijven zitten.
Noorwegen, Oostenrijk en Italië zijn daarentegen landen die hoog scoren met het gemiddelde dividendrendement van beursgenoteerde bedrijven. Dat ligt tussen de 5 procent en ruim 7 procent op jaarbasis.
De verschillen tussen landen hebben mede te maken met het belang van specifieke sectoren in de weging van een landenindex. Bekend is bijvoorbeeld dat financiële bedrijven, energiebedrijven en nutsbedrijven relatief hoge dividenden bieden. De mate waarin deze sectoren vertegenwoordigd zijn in een landenindex kan dus veel uitmaken.
Dividend speelt in Europa grotere rol dan in de VS bij rendement van aandelen
In de afgelopen veertig jaar werd bijna 36 procent van het jaarlijkse totale rendement in de MSCI Europe-index bepaald door bijdragen van dividenden, zo stellen de analisten van Allianz Global.
In Noord-Amerika (MSCI North America) en Azië-Pacific (MSCI Pacific) is respectievelijk 22 procent en iets minder dan 41 procent van de totale performance toe te schrijven aan dividenden. Voor Europa is het belang van dividenden dus veel groter dan voor Amerikaanse aandelen.
Volgens de beleggingsstrategen van Allianz Global kan dividend in algemene zin een stabiliserende rol spelen voor een beleggingsportefeuille. Dividenden hebben zich "gestager ontwikkeld dan de bedrijfswinsten, wat leidt tot de conclusie dat bedrijven hun dividendbeleid gewoonlijk handhaven als het eenmaal is vastgesteld en eerder geneigd zijn om dividenden te verhogen dan te verlagen, zelfs als de bedrijfswinsten een zwakkere ontwikkeling laten zien. Dividenden zorgen daarom voor stabiliteit in de portefeuille, vooral in tijden van disruptie", zegt beleggingsstrateeg Hans-Jörg Naumer in een commentaar.