Volgens een rapport van de Werelddouaneorganisatie zijn Apple, Michael Kors, Samsung en Nike wereldwijd de meest nagemaakte merken.
Alleen al in de Europese Unie verkopen illegale handelaren jaarlijks voor ongeveer 85 miljard euro aan nagemaakte luxegoederen, met aanzienlijke schade voor de merken tot gevolg.
De Duitse IT-specialist voor cryptoplatform ethereum Fabian Vogelsteller zegt een antwoord te hebben op de vraag hoe bedrijven zich kunnen wapenen tegen de namaakindustrie. Met behulp van de blockchaintechnologie, een digitaal logboek waarmee je transacties op een extreem veilige manier kunt vastleggen.
Met zijn startup Lukso wil hij de grote luxemerken overtuigen van de voordelen van de technologie: “We zijn bezig met het bouwen van een blockchain voor de mode-industrie”, kondigt hij in een interview met Business Insider Deutschland aan.
Fabian Vogelsteller werkt sinds januari 2015 als ontwikkelaar voor de Stichting Ethereum. In het wereldje is Vogelsteller een ster. Hij ontwikkelde de Ethereum-Wallet en de Token, die als standaarden gelden bij de lancering van nieuwe cryptomunten – zogenoemde Initial Coin Offerings (ICO’s). Zijn vrouw Marjorie Hernandez, voormalig consultant bij Ernst & Young, werkt ook mee aan Lukso.
Hét wapenfeit van Lukso: de start-up wil in het najaar een chip op de markt brengen die elk product van een onmiskenbare identiteit voorziet.
Blockchaintechnologie beschermt merkproducten tegen namaak
Tot nu toe vertrouwen veel bedrijven op de QR-codes die in hun producten zijn genaaid. De klant kan ze scannen met de smartphone en de authenticiteit ervan online verifiëren. "Het probleem met de QR-codes is dat die gewoon te kopiëren zijn", zegt Vogelsteller. Bedrijven concurreren voortdurend met copycats en er is geen sprake van 100 procent zekerheid voor klanten.
Voor merken als Rolex of Louis Vuitton kan de blockchain dan ook een interessante oplossing zijn in de strijd tegen copycats. Blockchain is de naam van de technologie achter cryptomunten als bitcoin en ethereum. Met de blockchain worden informatie en transacties decentraal geregistreerd op een digitaal logboek. Deze gedecentraliseerde controle zou namaak en fraude praktisch onmogelijk moeten maken.
Hier komt Vogelsteller om de hoek kijken. Dit jaar wil hij een chip introduceren op basis van blockchain. Een chip die elk product een unieke identiteit geeft. Een identiteit die van buitenaf niet herkenbaar is, legt de ontwikkelaar uit: "Er zijn chips die een transactie kunnen ondertekenen, zonder dat je de sleutel tot de handtekening kent. Het is zoals het genereren van een QR-code waarvan je weet dat ie juist is, zonder dat je kunt zien hoe deze eruit ziet.
(klik voor uitvergroting)
Omdat er geen mogelijkheid is om de chip te kopiëren, is het niet mogelijk om bijvoorbeeld een Chanel-tas te dupliceren.
En blockchain heeft nog een ander voordeel: het creëert een digitale tweeling van het product, waarmee het leven van het product te volgen is. Als iemand bijvoorbeeld een tweedehands tas wil kopen, kan hij of zij niet alleen zien of het een origineel is, maar ook hoeveel mensen eerder eigenaar van de tas waren.
Blockchain als concurrente van platformen zoals eBay
Vogelsteller is echter niet alleen geïnteresseerd in chips, maar wil ook een compleet nieuwe infrastructuur bouwen voor de mode-industrie.
Voor modebedrijven zouden transacties goedkoper worden, omdat er geen instanties als Paypal of banken tussen zitten. Op dit moment zorgen dit soort instellingen voor de betalingsinfrastructuur en daarom kunnen ze veel eisen stellen; zij zijn de enigen die deze infrastructuur hebben gebouwd.
In de toekomst wordt de blockchain in de optiek van Vogelsteller de infrastructuur en is die idealiter zo gebouwd dat niemand er eigenaar van is.
De decentrale aansturing in de blockchain elimineert de tussenpartij. In het geval van de bitcoin is bijvoorbeeld geen bank meer nodig voor een valutatransactie.
De blockchaintechnologie kan in theorie niet alleen bepaalde functies van banken en verzekeringsmaatschappijen vervangen, maar ook andere platformen, zoals eBay, stelt Vogelsteller. Nu garandeert eBay dat de koper zijn goederen ontvangt en de verkoper zijn geld. Met blockchain garanderen álle netwerkdeelnemers dit.
Ethereum: traagheid netwerk
Op dit moment hebben gebruikers van de ethereumblokchain nog wel een serieus probleem: de technologie kan wereldwijd slechts ongeveer 15 transacties per seconde aan. Als te veel mensen gebruik maken van het netwerk, ontstaat er een opstopping. Het kan nog niet worden opgeschaald, erkent Vogelsteller.
Vogelsteller en zijn team presenteerden Lukso voor het eerst op de Fashionweek in Berlijn in januari 2018. Op dit moment zijn ze nog op zoek naar partners, maar het doel is duidelijk: "We willen de grote luxe merken met Lukso overtuigen."