Hoofdeconoom Marieke Blom van ING velt een gemengd oordeel over de aanpak van het kabinet Rutte. Er is de afgelopen jaren te hard bezuinigd, maar ook flink hervormd waardoor de Nederlandse economie sterker is geworden.

De bezuinigingen van de afgelopen jaren hebben de economie onnodige schade toegebracht. Honderdduizenden Nederlanders hadden hun baan kunnen behouden, zonder dat de staatsschuld onhoudbaar was geworden, stellen economen van ING in een woensdag gepubliceerd rapport.

Sinds 2010 is voor zo’n 40 miljard euro gesneden in de overheidsbegroting. “Nederland toonde meer daadkracht dan andere landen bij het beteugelen van de uitgaven”, aldus hoofdeconoom Marieke Blom van ING. “Maar terugkijkend weten we dat minder rigoureus snijden slimmer was geweest.”

Harde bezuinigingen

Door de harde bezuinigingen werd het leven van de gemiddelde Nederlander namelijk duurder, terwijl veel ambtenaren en werkenden in de zorg minder te besteden hadden of hun baan kwijtraakten. Dat zorgde ervoor dat het economisch herstel in Nederland achterbleef bij dat in andere landen.

Hoofdeconoom Blom van ING koppelt de bezuinigingsdrift van Nederland aan de Europese begrotingsregels, die uitgaan van een maximaal begrotingstekort van 3 procent en een staatsschuld van 60 procent van het bruto binnenlands product. Die regels zijn volgens Blom te rigide. Tegelijk blijkt uit peilingen van ING dat Nederlanders deze regels in meerderheid steunen.

Begroting op orde

De bezuinigingen hebben er uiteindelijk wel voor gezorgd dat de overheidsbegroting op orde is gekomen, al had dat volgens Blom ook op een mildere wijze gekund.

Economie sterker

Het kabinet Rutte heeft ook forse structurele hervormingen doorgevoerd, zoals de verhoging van de AOW-leeftijd en de beperking van de hypotheekaftrek. Uit tal van indicatoren blijkt ook dat de concurrentiekracht van de Nederlandse economie is verbeterd, al is dat niet terug te zien in de waarderingscijfers voor het kabinet.

Bron: ANP/Z24

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl