Wie het woord EOS googelt, krijgt op dit moment niet veel informatie over wat er achter deze drie letters schuilgaat. Dat is verrassend, want EOS is al enkele weken een van de tien grootste cryptomunten ter wereld is.
De EOS-tokens zijn sinds juni 2017 in omloop. Sindsdien heeft EOS de koers sterk zien stijgen en zit deze cryptomunt momenteel in de top 10 van grootste cryptomunten met een waarde van ongeveer 11 euro per munt en een marktkapitalisatie van bijna 7 miljard euro.
EOS krijgt echter nu pas meer aandacht als één van de weinige cryptomunten die het crypto-bloedbad van afgelopen week overleefde.
Uit een grafiek van de koers over de afgelopen drie maanden blijkt dat er een relatief stabiele opgaande lijn is:
Net als bij bitcoin vragen beleggers zich bij EOS nu ook af: is het nog steeds de moeite waard om te investeren?
Het antwoord is in beide gevallen hetzelfde: cryptomunten moeten in de komende maanden en jaren in de praktijk bewijzen wat hun waarde is.
Eén groot probleem plaagt veel concepten op dit moment: ontwikkelaars steken duizenden of zelfs miljoenen euro's in deze 'tokens' terwijl ze eigenlijk niet weten waarom deze blockchains bestaan, mede omdat het praktische voordeel ervan nog niet evident is.
Een blockchain is een digitaal logboek waarop transacties op veilige wijze decentraal kunnen worden vastgelegd. Daarvoor zijn in theorie veel interessante toepassingen denkbaar, maar deze nieuwe technologie bevindt zich nog een een vroege ontwikkelingsfase met alle kinderziekten van dien.
Toepassingen van blockchain
Block One is het bedrijf achter EOS. De CEO, Brandan Blumer, sprak onlangs op de DLD-conferentie in München. Hij sneed ook het probleem van toepasbaarheid aan en is zich ervan bewust dat blockchain meestal nog veel te langzaam werkt en de kosten te hoog zijn. Maar hij weet zeker: "Blockchain is net zo'n revolutie als het internet."
EOS is gebouwd door programmeur Dan Larimar, die sinds 2009 met blockchain in de weer is. Hij bedacht EOS zodat bedrijven er gedecentraliseerde en autonome toepassingen (dApps) op kunnen bouwen.
EOS, dat nu drie maanden oud is, werkt op dezelfde manier als de op één na populairste cryptomunt ethereum (met smart contracts), maar Block One beweert dat EOS tot 50.000 transacties per seconde kan verwerken, beduidend meer dan ethereum. In de eerste maanden schommelde de munt ongeveer rond een waarde van 1 euro. Sinds november 2017 is de koers sterk gestegen.
Blockchain in de kinderschoenen
Blumer is van mening dat de blockchaintechnologie nog in de kinderschoenen staat. "Als bitcoin of ethereum over tien jaar nog wil bestaan, moeten ze evolueren." Dit geldt natuurlijk ook voor EOS. "Dan kunnen blockchains zelfs grote bedrijven zoals Apple of Facebook op hun grondvesten doen schudden", aldus Blumer.
Hij gelooft niet dat staatsingrijpen een einde zal maken aan de blockchain, zoals veel cryptofans vrezen. Zuid-Korea bijvoorbeeld verscherpte begin januari de regels voor de handel in cryptomunten, een van de mogelijke oorzaken van de crash.
Blumer is optimistisch: "Eigenlijk houd ik niet van de term cryptomunten, omdat blockchain zoveel meer is dan een betaalmiddel. Het zal een soortgelijke weg volgen als het internet: met de nodige tegenslagen en nog meer successen."
Dit artikel verscheen eerder op Business Insider Deutschland.