Elk mens wordt geboren en dus is een app voor zwangere vrouwen interessant voor de hele wereldbevolking, zegt de Zweedse onderneemster Bonnie Roupé.

Roupé begon in 2012 met Bonzun, een ‘virtuele verloskundige’ die zwangere vrouwen informeert over hoe hun baby groeit en wat de veranderingen in hun lichaam betekenen. Bonzun is al meer dan twee miljoen keer gedownload in 79 landen.

Afgelopen jaar werd Roupé uitgeroepen tot een van de meest invloedrijke vrouwen van Zweden, vanwege haar grote rol in de techsector.

Het idee van een virtuele verloskundige kwam toen Roupé zelf zwanger was. Ze realiseerde zich dat er geen betrouwbare bronnen waren die de informatie konden geven die ze zocht. Veel websites kwamen met verouderde, irrelevante en soms zelfs ronduit schadelijke adviezen.

Als Roupé informatie wilde waar ze echt op kon vertrouwen, restte haar niks anders dan de huisarts of de gynaecoloog. “We hebben ons zo afhankelijk gemaakt van artsen en verloskundigen dat we zelf nauwelijks nog iets weten”, legt Roupé uit. “Het verbaast me dat de kennis over de risico’s van een zwangerschap vrijwel overal erg beperkt is.”

Onacceptabele risico's

Hoewel een zwangerschap een van de normaalste zaken ter wereld is, kan er een hoop misgaan.

Zo overlijden er volgens de officiële cijfers wereldwijd elk jaar zo'n 300.000 moeders tijdens de zwangerschap en/of de periode rondom de bevalling. Aangezien niet overal even goed gegevens worden bijgehouden en de meeste doden vallen in ontwikkelingslanden, ligt het cijfer waarschijnlijk een stuk hoger.

De Wereldgezondheidsorganisatie WHO spreekt van een "onacceptabel hoog" sterftecijfer aangezien de meeste gevallen van moedersterfte voorkomen kunnen worden.

Nog altijd worden jaarlijks meer dan vijf miljoen kinderen doodgeboren of overlijden ze binnen 24 uur. Ook komen elk jaar opnieuw zeven miljoen kinderen ter wereld met een geboorteafwijking.

Complicaties bij zwangerschap

Tussen de 1 en 2 procent van alle zwangerschappen begint buitenbaarmoederlijk, als een bevrucht eitje zich in een eileider vasthecht in plaats van de baarmoeder. In China is dit percentage nog hoger: tot wel 4,1 procent. Dat komt neer op bijna een miljoen vrouwen die hier jaarlijks mee te maken krijgen.

De eerste symptomen van een buitenbaarmoederlijke zwangerschap zijn buikpijn en vaginale bloedingen. Het is zeldzaam dat een foetus deze complicaties overleeft.

Volgens Bonzun stierven er in 2014 27.060 vrouwen in China aan buitenbaarmoederlijke zwangerschappen. Dat komt neer op 74 doden elke dag. Met de juiste informatie denkt Roupé dat dit voorkomen had kunnen worden.

Een ander belangrijk gezondheidsprobleem voor moeders is het HELLP-syndroom, beter bekend als zwangerschapsvergiftiging of pre-eclampsie. Dat kan levensbedreigende leverschade veroorzaken en ook zwangerschapsdiabetes, bloedarmoede en bloedproppen.

Maar veel mensen weten dat niet.

In ontwikkelingslanden is pre-eclampsie verantwoordelijk voor de helft van alle sterfgevallen van zwangere vrouwen. Toch zijn veel vrouwen niet op de hoogte van de symptomen: hoge bloeddruk, zwellingen, hoofdpijn en pijn onder de ribben. Toen Roupé zwanger was van haar tweede kind leed ze hier ook aan, maar wist ze dat niet.

Het doel van de app Bonzun is om risico's te signaleren, vertelt Roupé. "Het wordt ons niet verteld om op symptomen te letten. We krijgen alleen het advies om onze dokter te bellen als we bezorgd zijn. Misschien is het handiger als we zelf al wat basiskennis in huis hebben."

Bonzun app

Foto: Bonzun

Thuisblijven of naar het ziekenhuis?

Een belangrijke functie van Bonzun is hulp bieden als zwangere vrouwen zich afvragen of ze medische hulp moeten zoeken of thuis kunnen blijven. Gebruikers van de app kunnen symptomen opzoeken en een consult plegen bij een virtuele dokter.

De app legt uit wat bepaalde resultaten uit bijvoorbeeld bloedtesten betekenen. En ook houdt de app de voortgang van de zwangerschap bij: bewegingen van de baby, de groei, enzovoorts.

Volgens Roupé geeft de app vrouwen meer controle als ze vragen hebben. "Wat mij frustreerde tijdens mijn zwangerschap, is dat ik niet alle informatie ter beschikking had die ik nodig had. Iemand anders bepaalde welke informatie ik kreeg. Ze behandelen je als een klein kind dat beschermd moet worden."

Eerlijker over zwangerschappen

Negen maanden zwangerschap is voor veel vrouwen een hele zware tijd, ook zonder de gevaren van bijvoorbeeld pre-eclampsie. Vrouwen hebben last van zwellingen, ongemak en misselijkheid.

Volgens Roupé moet de maatschappij accepteren dat zwangerschap zwaar is. De techonderneemster ziet Bonzun als een middel dat vrouwen empowerment geeft tijdens hun zwangerschap, iets waar de tijd meer dan rijp voor is. "Informatie is macht en Bonzun geeft zwangere vrouwen alle informatie die ze nodig hebben."