Dat bitcoins ‘minen’ lucratief kan zijn, is evident met dank aan de hoge waarde die de cryptomunt nu heeft.
Maar er is ook een zekere groene motivatie: al die loeiende computers kunnen je huis lekker opwarmen zodat je energiemaatschappij dat niet meer hoeft te doen.
Een Amerikaan in North Carolina vertelt aan Yahoo Finance over hoe zijn verwarming geld oplevert in plaats van kost. Terwijl het buiten vriest, staat er bij Rahdi Fakhoury een raam open.
Toen hij eerder deze week opstond hadden zijn computers 60 dollar verdiend met de zoektocht naar bitcoins. En dat terwijl de stroom voor de apparaten slechts 6 dollar kost.
In de digitale goudkoorts die de cryptomunten omgeeft, hoef je ‘slechts’ een extra sterke computer aan te schaffen en die complexe berekeningen uit te laten voeren. Naast dat je er hopelijk rijk mee wordt, levert het ook enorm veel hitte op.
Die onhandige bijkomstigheid is voor veel kleinschalige 'miners' de reden dat hun inspanningen niet meer lonen. Bitcoins en andere cryptomunten zien daarom steeds vaker het daglicht in speciaal opgetuigde datacentra voorzien van enorme koelinstallaties.
'Al drie jaar niet betaald voor verwarming'
Fakhoury zet echter door. Van de 21 miljoen mogelijke bitcoins zijn er nu 16,7 miljoen gevonden. In de komende jaren zal de berekening voor elke nieuwe munt lastiger worden.
Fakhoury bezit nu twee 'mijnmachines' van het Chinese merk Bitmain. Elk van deze apparaten consumeert 1.400 watt per uur. Vorige maand betaalde hij 450 dollar voor zijn elektriciteitsrekening - 200 dollar meer dan toen hij nog verwarming had. Maar het verschil maakt hij ruimschoots goed met de opbrengst van de computers.
"Ik heb al drie jaar niet betaald voor verwarming. Ik zou mensen aanraden om de helft van hun investeringen in bitcoins in hun 'mijn' te stoppen en de helft in aankoop. Op die manier bescherm je je in beide richtingen."
Nadeeltje is wel: in de zomer is het onmogelijk om de kelder waarin de toestellen staan genoeg te koelen. Boven de 32 graden Celsius moet hij ophouden met mijnen. En het lawaai is behoorlijk, waarmee Fakhourys vrouw dan ook niet al te blij is.
Het lawaai was eerder reden voor de Brit James Howells om zijn digitale mijnbouw te stoppen. Helaas voor hem gooide hij per ongeluk de harde schijf met zijn bitcoin-portemonnee erop weg. 73 miljoen euro ligt nu ergens op een vuilnisbelt in Wales.