De Nederlandse delfstoffenwinning, de maakindustrie en de landbouwindustrie krijgen de hardste tikken als het Verenigd Koninkrijk (VK) uit de EU stapt. Dat stellen analisten van  Rabobank. Deze drie sectoren exporteren veel naar Groot-Brittannië.

De spanning stijgt: stemmen de Britten volgende week donderdag, 23 juni, vóór of tegen een Brexit, een uittreden uit de Europese Unie (EU).

Analisten van Rabobank schetsen in een woensdag gepubliceerd rapport wat de gevolgen zijn voor het Nederlandse bedrijfsleven. Er zijn niet alleen bedreigingen, ook kansen. Met name voor de financiële en zakelijke dienstverlening.

Het Verenigd Koninkrijk is een belangrijke handelspartner van Nederland. Van de totale Nederlandse export heeft acht procent het Verenigd Koninkrijk als bestemming, gemeten op basis van de toegevoegde waarde. Van de totale Nederlandse import komt elf procent uit het VK.

(klik voor uitvergroting; bron: Rabobank)

export tw

Tussen EU-landen geldt een vrij verkeer van vervoer, goederen en diensten. Als het Verenigd Koninkrijk uit de Europese Unie stapt, verdwijnen die vrijheden op termijn. Of die ooit terugkomen, is nog maar de vraag.

Waardevermindering pond

Vermoedelijk starten de Britten direct na een ‘nee’ bij het EU-referendum met de uittredingsprocedure. Die neemt minimaal twee jaar in beslag.

Lees ook: Een Brexit is makkelijker gezegd dan gedaan: hoe stapt een land uit de EU?

In de tussentijd verandert er niets aan de handelsrelaties tussen de EU en het VK. Het Nederlandse bedrijfsleven zal in die twee jaar voornamelijk last krijgen van de onzekerheid over de inhoud van nieuwe handelsverdragen met de Britten. "Een meer directe impact op de handel tussen de EU en het VK zal waarschijnlijk komen van een waardevermindering van de Engelse pond sterling ten opzichte van de dollar en de euro", schrijft de Rabobank.

Brillenglazen, microscopen en computers

Zestien procent van de productie van de Nederlandse delfstoffenwinning gaat rechtstreeks naar het VK. Die bestaat voornamelijk uit de verkoop van aardgas. De exportcijfers voor de Nederlandse landbouwsector en de maakindustrie zijn respectievelijk zes en acht procent.

(klik voor uitvergroting; bron: Rabobank)

impact brexit per sector

Niet elk bedrijf in de maakindustrie moet zich zorgen maken na een Brexit. Het zijn vooral de leer-, schoenen- en textielindustrie en de elektrische en optische apparatenindustrie (bijvoorbeeld brillenglazen en microscopen, maar ook computers en wasmachines) die het meest gaan voelen van een vaarwel van de Britten, vermoedt Rabobank.

De leer- en schoenenindustrie verdient gemiddeld zeventien procent van haar omzet uit de export naar het VK, in de textielindustrie is dat gemiddeld vijftien procent. "Nederlandse bedrijven in deze branches zijn gemiddeld genomen voor een groot deel van hun omzet afhankelijk van de Britse vraag en kunnen dus relatief zwaar worden getroffen", aldus Rabobank.

Bedrijven in de optische en elektrische apparatenindustrie verdienen gemiddeld veertien procent van hun omzet via export aan de Britten.

De maakindustrie en de delfstoffenwinning zijn overigens ook de sectoren die het meest importeren uit Groot-Brittannië.

Nieuwe handelsbarrières tussen de EU en het VK kunnen de kosten van importen uit het Verenigd Koninkrijk opdrijven en daarmee Nederlandse ondernemingen schaden, aldus het rapport.

Brexit  kans voor Nederlandse financiële sector

Een Brexit betekent niet alleen maar kommer en kwel voor Nederlandse bedrijven. Rabobank ziet ook kansen, met name voor bedrijven die producten en diensten aanbieden die de EU nu uit het VK haalt.

Zo verwachten de analisten dat na een Brexit de toegang tot de Europese interne markt voor Britse exporteurs beperkter is. De kansen zijn er volgens de bank met name voor Nederlandse bedrijven in de financiële en zakelijke dienstverlening.

De EU maakt op deze gebieden veel gebruik van met name de Londense City. Financiële dienstverleners in Nederland kunnen profiteren, als de concurrentiepositie van banken en vermogensbeheerders in het Verenigd Koninkrijk verzwakt na een Brexit.

(klik voor uitvergroting; bron: Rabobank)

eu export britten

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl