Duurzame banken, coöperatieve banken en islamitische banken hebben het duidelijk beter gedaan tijdens de kredietcrisis dan zakenbanken en investment banks.

Dat stelt Laura Spierdijk, hoogleraar econometrie aan de Rijksuniversiteit Groningen, tegenover discussieplatform Me Judice.

De banken die relatief weinig last hebben gehad van de kredietcrisis van 2008 hebben een aantal gemeenschappelijke kenmerken. Ze richten zich op bankieren voor consumenten, willen een bijdrage leveren aan de reële economie, gaan niet alleen voor winstmaximalisatie op de korte termijn, laten zich leiden door bepaalde waarden en hebben een gematigd beloningsbeleid.

Saai bankieren loont

Volgens Spierdijk bleek consumentenbankieren — dus spaargeld aantrekken en hypotheken en andere kredieten verstrekken — de meest rendabele activiteit voor banken in de afgelopen jaren.

Gelet op de risico’s die met name investment banks lopen (banken die leven van beleggingen, het begeleiden van bedrijven naar de beurs, et cetera), is het volgens Spierdijk überhaupt de vraag of dergelijke instellingen een bankvergunning zouden moeten krijgen.

Zie het interview dat Me Judice had met Laura Spierdijk.

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl