In welke landen is het heerlijk vertoeven?

Mediaorganisatie U.S. News & World Report, bekend van de jaarlijkse ranking van Amerikaanse universiteiten, vroeg het aan meer dan 21.000 mensen in een enquête. De resultaten zijn begin deze maand bekendgemaakt.

De respondenten moesten tachtig landen beoordelen op verschillende criteria, van economische invloed tot burgerschap en kwaliteit van leven. Zwitserland kwam als beste uit de bus, gevolgd door Canada en het Verenigd Koninkrijk.

De mediaorganisatie zette ook op een rij welke landen er de komende jaren naar verwachting het meest op vooruitgaan. Daarbij keek U.S. News & World Report naar de welvaartsontwikkeling op basis van de koopkrachtpariteit – daarbij wordt rekening gehouden met de invloed van prijsverschillen tussen landen op de lokale koopkracht.

Landen uit Azië en het Midden-Oosten domineren de ranglijst. Kijk maar mee:


9. Egypte - Het land komt pas op plek 45 van de algemene ranglijst, maar een IMF-lening van 12 miljard dollar moet de grootste financiële zorgen de komende jaren wegnemen en voor serieuze welvaartsgroei zorgen.


8. Rusland - Het land komt uit een diepe recessie door de economische sancties en de sterk gedaalde olieprijs. De huidige 27ste plek kan vermoedelijk alleen maar beter worden.


8. Saudi-Arabië - Een kwart van 's werelds olievoorraden ligt verborgen onder het zanderige oppervlak van Saudi-Arabië. Het land wil minder afhankelijk zijn het 'zwarte goud' en zoekt naar manieren om de economie te diversifiëren.


6. Thailand - De armoede en werkloosheid is relatief laag in dit Aziatische land, met dank aan de landbouwsector en de fabrieken die elektronische goederen maken.


5. Japan - Japan scoort hoog op ondernemerschap. Het is politiek en economisch gezien dan ook een stabiel land.


4. China - Door de razendsnelle groei van de economie is ook de invloed van China op het wereldtoneel toegenomen.


3. India - Met plek 25 doet India het aardig en het gaat naar verwachting beter. De diverse economie groeit snel, geholpen door het grote aantal werknemers dat goed opgeleid is.


2. Singapore - De stadstaat doet het vaak goed in deze lijstjes, vanwege het gunstige investeringsklimaat.


1. Verenigde Arabische Emiraten - Dankzij de olievoorraden zijn de zeven emiraten uitgegroeid tot de tweede economie van de Arabische wereld, na Saudi-Arabië. Daardoor behoren de Verenigde Arabische Emiraten tot de rijkste landen op aarde.


LEES OOK: Aangifte 2016: met deze 10 ‘vergeten’ aftrekposten kun je veel belastingvoordeel krijgen