De Amerikaanse aandelenmarkt geniet dit jaar een sterke rally, met een stijging van 27 procent voor de brede S&P 500-index.

De markten profiteren van renteverlagingen door de Amerikaanse centrale bank, sterke bedrijfswinsten van vooral Big Tech-bedrijven en de verkiezingsoverwinning van Trump. Beurzen hebben hierdoor record op record gestapeld.

Met de enorme koerswinsten zijn ook de waarderingen gestegen en die beginnen op historisch gezien extreem hoge niveaus te komen, volgens Yardeni Research.

“We zien de waarderingen niet graag verder oplopen, omdat dit de kans op een zogenoemde melt-up zou verhogen. Momenteel schatten wij die kans in op 25 procent”, aldus een deze week gepubliceerd rapport van Yardeni.

Hoewel het onderzoeksbureau positief is over de vooruitzichten van de aandelenmarkt voor de komende jaren en een rally in de stijl van de Roaring 20's voorziet, beschouwt Yardeni de huidige waarderingen van Amerikaanse aandelen tegelijkertijd als een risico.

Deze vijf grafieken laten zien hoe extreem de marktwaardering in de VS momenteel is:


De koers-winstverhouding van de S&P 500-index (historische winst)

Foto: Yardeni Research

De koers-winstverhouding van de S&P 500-index op basis van de gemiddelde winst van bedrijven over de afgelopen twaalf maanden ligt op 27,1. Dit is niet het hoogste niveau ooit, maar wel fors hoger dan het langetermijngemiddelde van 19,6 keer de winst.

De Buffett-ratio

Foto: Yardeni Research

Deze waarderingsmaatstaf, die meer dan twee decennia geleden populair werd door topbelegger Warren Buffett, meet de totale waarde van de Amerikaanse aandelenmarkt ten opzichte van de omvang van de Amerikaanse economie.

De waarderingsmaatstaf steeg naar een recordhoogte van 2,96 keer de omvang van de economie in het tweede kwartaal van dit jaar. Buffett heeft eerder gezegd dat wanneer de ratio boven de 2 komt, dit suggereert dat de aandelenmarkt overgewaardeerd is.

“Dat zou kunnen verklaren waarom hij zoveel geld in kas heeft bij Berkshire Hathaway”, aldus Yardeni Research.

Koers-winstverhouding op basis van toekomstige winst

Foto: Yardeni Research

De koers-winstverhouding van de S&P 500-index die gebaseerd is op de verwachte bedrijfswinsten in de komende twaalf maanden, nadert het niveau dat werd bereikt tijdens de beursrally van 2020 en 2021. Het gaat hier om de blauwe lijn in de grafiek hierboven.

De koers van de S&P 500 bedraagt momenteel 22 keer de verwachte winst per aandeel over de komende twaalf maanden. Dat zit dicht bij het record van 25 keer de winst, dat werd bereikt tijdens de dotcomzeepbel in 1999.

Het waarderingsmodel van de Federal Reserve

Foto: Yardeni Research

De Amerikaanse centrale bank heeft een waarderingsmodel voor de aandelenmarkt, waarbij het winstrendement op basis van de verwachte winst over de komende twaalf maanden wordt afgezet tegen de rente op de 10-jaars staatsobligaties.

Het winstrendement van de S&P 500-index is het omgekeerde van de koers-winstverhouding. Dus bij een koers-winstverhouding van 20 is het winstrendement 5 procent.

Als het winstrendement en de rente op de 10-jaars staatslening dicht bij elkaar liggen, kan dit erop wijzen dat de aandelenmarkt geen aantrekkelijke waardering heeft. Je krijgt dan immers voor beleggen in aandelen nauwelijks een hoger rendement dan voor beleggen in staatsobligaties, terwijl het risico van aandelen groter is dan dat van veilige staatsobligaties.

“Het model kan de moeite waard zijn om opnieuw in de gaten te houden, nu het winstrendement van 4,46 procent voor de S&P 500-index bijna gelijk is aan de rente op de 10-jaars staatslening", aldus Yardeni Research.

Reële winstrendement

Foto: Yardeni Research

Een variant op het klassieke winstrendement van de S&P 500-index is een maatstaf waarbij nog een correctie wordt gedaan voor de inflatie. Daarbij wordt het winstrendement dus verminderd met het inflatiecijfer om te komen tot het 'reële' winstrendement.

Yardeni Research benadrukt dat deze waarderingsmaatstaf de neiging heeft om negatief te zijn tijdens economische recessies en bearmarkten op de beurs.

Het reële winstrendement was de afgelopen zes kwartalen slechts licht positief en er is sprake van een dalende trend. Dit is zodoende ook een waarderingsmaatstaf om in de gaten te houden.

In algemene zijn waarderingsmaatstaven overigens geen goede instrumenten voor beslissingen over de timing van het kopen of verkopen van aandelen. Niets houdt een dure aandelenmarkt tegen om nog duurder te worden, voordat een correctie optreedt.

“Beleggers zullen bereid zijn een hogere koers-winstverhouding te betalen, zolang ze geloven dat de economische groei langer zal duren. Dat komt omdat tijd geld is. Hoe langer de expansie duurt, hoe langer de winst moet groeien om de huidige waardering te rechtvaardigen,” aldus Yardeni Research.

LEES OOK: De Amerikaanse beurs wordt te veel opgehemeld en dat voedt de ‘moeder van alle zeepbellen’, volgens marktexpert