- Beursstrateeg Tom Lee van financiële dienstverlener Fundstrat behoort tot de meest optimistische experts op Wall Street.
- Lee gelooft dat demografische trends, technologische vooruitgang en bestedingspatronen van millenials aandelenmarkten omhoog zullen stuwen.
- Dat moet leiden tot een zeer sterke stijging van de S&P 500-inext in de komende zes jaar.
- Lees ook: Beleggers moeten oppassen voor manisch-depressieve beurs: de lessen van Mr. Market
Beleggingsstrateeg Tom Lee van Fundstrat deed vorige maand de wenkbrauwen fronsen toen hij een extreem rooskleurige voorspelling deed: de S&P 500-index zal in 2030 bijna verdrievoudigd zijn.
In een interview met persbureau Bloomberg zei Lee dat hij verwacht dat de S&P 500 tegen het einde van het decennium boven de 15.000 punten zal staan. De index sloot vorige week rond 5.555 punten.
“Als dit een normale S&P-cyclus is die demografische ontwikkelingen volgt… zou de S&P aan het eind van het decennium op 15.000 punten kunnen staan. Als je naar een langere tijdspanne kijkt, gaan we daar waarschijnlijk naar toe”, aldus Lee.
In het interview gaf de beursstrateeg dat hij naar een handvol grafieken kijkt die deze zeer optimistische voorspelling voor de lange termijn ondersteunen.
Dit zijn 4 grafieken die Lee deelde met Business Insider waarop zijn optimisme over de aandelenmarkt is gestoeld..
1. Millennials gaan economisch hun beste jaren tegemoet

Lee heeft de bovenstaande grafiek enkele jaren geleden samengesteld, maar zijn stelling blijft dezelfde. De gemiddelde leeftijd van millennials ligt nu rond de 31 jaar en dit wereldwijde cohort van 2,5 miljard mensen begint aan zijn beste jaren in de leeftijd van 30 tot 50 jaar.
“Dit zou de derde keer zijn dat aandelen een cyclus ingaan met hoge, dubbelcijferige jaarlijkse rendementen. Je had de roaring 20's, toen de 50's tot en met de late 60's en dit is een derde cyclus,” vertelde Lee vorige maand aan tv-zender CNBC.
“Die cycli vielen allemaal samen met een stijging van het aantal mensen tussen 30 en 50 jaar, dus met andere woorden het aantal volwassenen dat qua verdiencapaciteit in een gunstige fase zit. Deze keer wordt dit aangedreven door millennials en Gen Z.”
“Het is een vraagverhaal. Als je in de beste jaren bent, tussen de 30 en 50, dan begin je meer geld te lenen, je neemt grote beslissingen in je leven, dat is wat de economie aanjaagt.”
2. Demografie wijst voorlopig niet op beurspiek

De aandelenmarkt heeft een geschiedenis van pieken rond de tijd dat een belangrijk cohort van de bevolking de piekleeftijd van rond de 50 jaar bereikt, omdat die groep dan dichter bij de pensioenleeftijd komt en minder geld uitgeeft.
Toen bijvoorbeeld de grootste generatie in 1930 haar piek bereikte, viel dat samen met een meerjarige dalende aandelenmarkt. Hetzelfde gebeurde rond 1974, toen er een jarenlange beurscorrectie optrad.
En de piek in de leeftijd van de babyboomers was in 1999, vlak voordat een meerjarige bearmarkt de beurs raakte.
De gemiddelde millennial zal zijn piekleeftijd pas in 2038 bereiken, wat volgens Lee suggereert dat de aandelenmarkt tussen nu en dan nog veel kan stijgen.
3. Tech (lees: AI) biedt oplossing voor krapte op arbeidsmarkt

Volgens Lee zullen de uitgaven aan technologie de komende jaren een hoge vlucht nemen, nu de wereld worstelt met een groeiend tekort aan arbeidskrachten.
“AI is echt een grote kans voor Amerikaanse technologiebedrijven, omdat er een wereldwijd tekort aan arbeidskrachten is. Hiervoor kan artificial intelligence oplossingen bieden. Dus dat geeft aanleiding voor ruim een decennium van buitengewoon goede aandelenrendementen”, aldus Lee.
“Ik denk dat er veel dollars zullen worden uitgegeven aan Amerikaanse technologieproducten omdat de wereld tegen het einde van dit decennium 80 miljoen arbeiders tekort komt, dat is ruwweg 3.000 miljard dollar aan arbeidsloon."
4. Geld stroomt naar Amerikaanse techaandelen

Bedrijven gaan volgens Lee de komende jaren significant meer uitgeven aan technologie om het wereldwijde tekort aan arbeidskrachten aan te pakken. In de VS gaat de technologiesector daardoor 50 procent van de brede S&P 500-index uitmaken, schat de beursstrateeg. Momenteel maakt de sector informatietechnologiesector ongeveer 30 procent van de index uit.
“Als de winsten van Amerikaanse bedrijven met deze snelheid groeien, zou de koers-winstverhouding van de VS omhoog moeten gaan. Er zullen kapitaalstromen naar de VS komen. Waar anders ter wereld vind je de beste en belangrijkste technologiebedrijven? Ze zitten allemaal in Amerika”, aldus Lee.