ANALYSE – Voor iedere mogelijke belegging hanteren topbelegger Warren Buffett en zijn zakenpartner Charlie Munger vier simpele filters. Deze filters zijn zo simpel dat het dooddoeners lijken.
Maar vat ze zo niet op. Aan te raden is zelfs om deze vier filters in de toekomst ook zelf toe te passen. Grote kans dat dit het rendement ten goede komt.
Filter 1: Het bedrijf begrijpen
Achter ieder aandeel gaat een bedrijf schuil. Ben je aandeelhouder dan ben je deels eigenaar van het onderliggende bedrijf.
Stel je bezit aandelen Ahold Delhaize. Dan bent je mede-eigenaar van een van de grootste retailers in onder andere Nederland en Vlaanderen. Lang niet iedere belegger is zich hier terdege van bewust.
TIP: Lees het jaarverslag en doe nader onderzoek alvorens een bedrijf als belegging te overwegen.
Filter 2: Duurzame competitieve voordelen
Uitsluitend bedrijven die over duurzame competitieve voordelen beschikken zijn volgens Buffett en Munger als belegging interessant. Dit type bedrijven is in staat de winst gestaag op te voeren. Is van duurzame competitieve voordelen geen sprake dan is het een kwestie van tijd voordat de winst als sneeuw voor de zon verdwijnt. Winst trekt namelijk ogenblikkelijk concurrentie aan.
Enkele voorbeelden van duurzame competitieve voordelen zijn distributienetwerken, merken, netwerkeffecten en patenten. Sportwagenfabrikant Ferrari bijvoorbeeld kan veel hogere prijzen vragen dan de daadwerkelijke kosten van productie wat wordt verklaard door vanwege het exclusieve merk.
TIP: Beoordeel of sprake is van duurzame competitieve voordelen voor je een belegging in een bedrijf overweegt.
Filter 3: Integer en getalenteerd management
Wanneer je een winkel zou hebben en op zoek bent naar een manager voor de dagelijkse gang van zaken dan zou je uiteraard willen weten wie die persoon is. Wellicht zelfs geef je hem of haar een aandeel in het bedrijf om de belangen meer in lijn met elkaar te brengen. Bij beursgenoteerde bedrijven is dit eigenlijk niet anders.
Het is een goed teken wanneer het management een lange staat van dienst heeft en ook zelf aandelen in het bedrijf bezit. Aandelen van zogeheten familiebedrijven bijvoorbeeld presteren gemiddeld bezien bovengemiddeld goed.
TIP: Besteed tijd aan het beoordelen van het management. Heeft men ook zelf aandelen in het bedrijf en zijn er wellicht aanwijzingen dat het management niet integer is?
Filter 4: Aantrekkelijke waardering
Een bedrijf kan nog zo goed zijn, maar als de waardering torenhoog is, dan is het aandeel alsnog niet interessant. De kunst is - en dit is beslist meer kunst dan wetenschap (!) - om minder te betalen dan wat het bedrijf realistisch beschouwd intrinsiek waard is.
Het aandeel Ferrari steeg dit jaar al zo'n 60 procent. Maar dit zegt vrijwel niets over de aantrekkelijkheid van het aandeel voor wie geen idee van de intrinsieke waarde heeft.
TIP: De beurskoers en de intrinsieke waarde van een bedrijf zijn dikwijls niet aan elkaar gelijk. Zonder een idee van de intrinsieke waarde een aandeel kopen is geen beleggen, maar speculeren. Vorm kortom altijd een beeld van de waarde alvorens een aandeel als belegging te overwegen.
Zie ook de onderstaande video van circa 8 minuten waarin Buffett en Munger zelf ingaan op hun vier filters:
Hendrik Oude Nijhuis heeft zich jarenlang verdiept in de strategieën van ‘s werelds beste beleggers. Zijn bestseller over Warren Buffett is gratis beschikbaar. Deze column is niet bedoeld als individueel advies tot het doen van beleggingen. Auteur heeft voor eigen rekening aandelen Ferrari in bezit.