- Vier bedrijven zijn donderdag verkozen tot ‘beste werkgever voor vrouwen’ uit de lijst Best Workplaces for Women.
- Uit medewerkersonderzoek is gebleken dat deze organisaties een ‘psychologische en emotioneel gezonde werkomgeving’ bieden.
- Ook ervaren vrouwen dat ze gelijke kansen krijgen en dat ze het verschil kunnen maken in de organisatie.
- Lees ook: Deloitte en McDonald’s zetten beleid diversiteit in Nederland voort, Google en Goldman Sachs niet
De vier bedrijven die het hoogst scoren op beste werkplek voor vrouwen zijn de fabrikant van medische hulpmiddelen Stryker (meer dan 500 medewerkers), de farmaceut AbbVie (250-499 werknemers), arbeidsbemiddelaar ROK Groep (50-249 werknemers) en boekingsplatform CruiseOnline.com (20-49 werknemers).
Dat werd donderdag bekendgemaakt tijdens de Best Workplaces for Women Awards in Capital C in Amsterdam. Het was de tweede keer dat de awards, georganiseerd door organisatieadviesbureau Great Place To Work Nederland, werden uitgereikt.
De bovengenoemde vier organsisaties scoren het hoogst in de lijst Best Workplaces for Women in hun categorie van bedrijfsgrootte. Deze lijst is gebaseerd op medewerkersonderzoek van Great Place to Work, waarin thema’s worden behandeld als vertrouwen, trots en plezier.
Organisaties die zich Best Workplace for Women mogen noemen, voldoen in ieder geval aan de volgende criteria:
- Het aantal vrouwen binnen de organisatie is gelijk aan of hoger dan de CBS-benchmark voor de betreffende sector.
- Minstens 33% van de leidinggevende functies wordt vervuld door vrouwen.
- Het senior management bestaat uit minstens één vrouw.
- De organisatie behaalt een Trust Index-score van 70% of hoger, gemeten onder de vrouwelijke medewerkers.
De lijst Great Workplace for Women telt 36 organisaties.
Bij deze organisaties ervaart 82 procent van de vrouwen de werkomgeving als psychologisch en emotioneel gezond, tegen 59 procent van de vrouwen bij een 'reguliere' organisatie. Hetzelfde effect is overigens te zien bij mannen (85 procent versus 62 procent).
Ook vindt 55 procent van de vrouwen dat ze het verschil kunnen maken in een Best Workplace for Women-organisatie, tegen 57 procent van de vrouwen in een reguliere organisatie.
Volgens Great Place To Work Nederland zijn bedrijven die erkend worden als Best Workplace for Women doorgaans succesvoller, in vergelijking met het nationale benchmarkonderzoek. Ook scoren ze goed op eerlijke behandeling ongeacht gender.
Zo ervaart 96 procent van de vrouwen een eerlijke behandeling bij deze organisaties, tegen 84 procent bij reguliere organisaties.
In totaal deden 319 organisaties mee aan het medewerkersonderzoek van Great Place To Work Nederland, hiervan voldeden 73 organisaties (23 procent) aan de standaarden voor gendergelijkheid in de werkomgeving.
Het streven naar diversiteit binnen bedrijven staat onder druk sinds het aantreden van Donald Trump als president van de Verenigde Staten. Een aantal Amerikaanse bedrijven heeft het diversiteitsbeleid overboord gegooid, met soms gevolgen hun Nederlandse tak. Lees daar meer over in het onderstaand artikel.