Een goednieuwsshow voor de Nederlandse economie.

Anders kan de dinsdag gepubliceerde raming van het Centraal Planbureau niet genoemd worden. In de details zitten twee interessante aanwijzingen voor huiseigenaren.

De Nederlandse huizenmarkt is booming in wordt gestut door extreem lage rentes en een krap aanbod. Wat betreft de lage hypotheekrente is de grote vraag wat er met huizenprijzen gebeurt, als rentes weer gaan oplopen. Die kans is redelijk groot als de Europese Centrale Bank de komende tijd minder scheutig goedkoop geld in de eurozone gaat pompen.

In een onlangs verschenen rapport van de Amsterdam School of Real Estate becijferen economen het effect van stijgende hypotheekrentes op huizenprijzen. Zie hier voor het artikel: Dit gebeurt er met de huizenprijs als de hypotheekrente verdubbelt.

De conclusie uit het rapport is dat een geleidelijke rentestijging van bijvoorbeeld 2 procentpunt goed kan worden opgevangen, als de inkomens van huiseigenaren ook blijven stijgen, zodat de betaalbaarheid van koopwoningen niet achteruit gaat.

De ontwikkeling van de hypotheekrente loopt doorgaans aardig in de pas met de rente op de 10-jarige staatslening. En laatstgenoemde rente wordt meegenomen in de schattingen van het CPB, zoals te zien is in de onderstaande.

(klik voor uitvergroting)

Wat blijkt? Het CPB denkt dat de 'lange rente' (10 jarige staatslening) slechts zeer geleidelijk oploopt van gemiddeld 0,7 procent dit jaar naar 0,9 procent in 2019. Dit impliceert dat ook hypotheekrentes laag kunnen blijven, waarmee de gespannen situatie op de huizenmarkt nog wel even kan aanhouden.

Een tweede element uit de CPB-raming dat een ondersteuning is voor aanhoudend hoge huizenprijzen betreft de loonontwikkeling. Het CPB voorziet in 2019 een groei van de loonkosten per uur van liefst 4 procent; voor de contractlonen zet het Planbureau een plus van 3,2 procent in de boeken. Stijgende inkomens dus.

Natuurlijk zijn dit soort prognoses voor een groot deel koffiedik kijken: maar de schattingen van het Planbureau impliceren dat de gekte op de huizenmarkt nog wel even kan aanhouden.

Economische groei piekt in 2018

Dan nog het brede plaatje:

  • Het Planbureau gaat uit van een groei van 3,2 procent in 2018 en 2,7 procent in 2019. Vorig jaar nam het bruto binnenlands product (bbp) met 3,1 procent toe, dat was de sterkste groei in tien jaar. Tot dusver ging het CPB ook voor dit jaar uit van een groei van 3,1 procent. Volgens het planbureau, een belangrijke economische raadgever aan het kabinet, presteert de Nederlandse economie aanmerkelijk beter dan die in andere eurolanden.
  • De werkloosheid daalt volgens het CPB van 4,9 procent in 2017 naar 3,9 procent dit jaar. Voor 2019 wordt een verdere afname voorzien naar 3,5 procent. Bedrijven bieden werknemers vaker een vast contract en meer loon om mensen te kunnen aantrekken of behouden.
  • Door stijgende arbeidskosten en de verhoging van het lage btw-tarief stijgt de inflatie in 2019 naar 2,3 procent.
  • Doordat lonen stijgen en belastingen  dalen, neemt de gemiddelde koopkracht toch met 1,6 procent toe, ondanks de hogere inflatie.

LEES OOK: De hofleverancier van koopkrachtcijfers zegt dat politici koopkrachtplaatjes veel te serieus nemen