Ondernemerschap zit diep bij de broers Justin en Daniel Kan.
Beiden startten ze als twintiger een bedrijf en verkochten dat vervolgens voor om en nabij de 1 miljard dollar. Ze hebben hun succes naar eigen zeggen mede te danken aan hun veeleisende moeder.
Justin zette een startup op onder de naam justin.tv, toen hij natuurkunde en psychologie studeerde aan de gerenommeerde Yale University (inmiddels heet het bedrijf Twitch). Zijn broer richtte zijn pijlen op zelfrijdende auto’s met Cruise Automation.
Amazon lijfde Twitch in voor een verdienstelijke 970 miljoen dollar (833 miljoen euro), terwijl Cruise bij General Motors onderdak vond voor meer dan 1 miljard dollar (859 miljoen euro) aan contanten en aandelen.
De opvoeding van een tijgermoeder
In een interview gepubliceerd door coachingbureau Torch vertelt Justin Kan hoe hij van zijn moeder leerde om zaken te delegeren. Zij was een Chinese immigrant in de VS en ook een zogenoemde ’tiger mom’. Die term komt van auteur Amy Chua en verwijst naar de strikte en veeleisende opvoedstijl van Aziatisch-Amerikaanse moeders.
Het stereotype van de tijgermoeder stelt academische excellentie van de kinderen boven alles. Zo ging het niet helemaal bij de broers Kan, die thuis met z'n drieën waren. Hun moeder paste een slimme tactiek toe voor huishoudelijke taken die de jongens moesten vervullen.
"Ze gaf nooit een afzonderlijk karweitje aan één van ons. Ze maakte een lijst van alle taken en zei: 'Jullie moeten samen zorgen dat dit allemaal af komt. Totdat het klaar is, mag geen van jullie games spelen'", aldus Justin Kan tegen Torch.
Plannen maken als een team
"Wij vonden het erg oneerlijk, maar we leerden wel een belangrijke les", vertelt Kan. "Het stimuleerde ons om anders te denken. In plaats van alleen maar bezig te zijn met onszelf en onze eigen verantwoordelijkheden, gingen we plannen maken als team."
De jongens verdeelden de klusjes onderling. Omdat ze uiteraard liever wilden gamen, controleerden ze of de anderen hun corvee hadden gedaan. "Dat we verantwoordelijk waren voor elkaar, motiveerde ons om snel aan de slag te gaan."
Vandaag de dag past Justin dezelfde methode toe als ondernemer, zoals in zijn huidige functie als directeur van Atrium. Dit is een startup die software en diensten levert voor advocatenkantoren en andere juristen.
"Bij elke startup heb je het gevoel: we zitten in hetzelfde schuitje. Het is pompen of verzuipen. Wat er ook gebeurt, het maakt uiteindelijk niet veel uit wie er met de eer kan strijken. Het is veel belangrijker om een bepaalde lijst van problemen af te werken, zodat je dingen gedaan krijgt. Want áls dat lukt, kan iedereen met de eer strijken."