Het World Economic Forum bracht woensdag zijn jaarlijkse Global Competitiveness Report uit over meest competitieve landen ter wereld. Nederland sprong er goed uit met een vierde plaats, de hoogste notering van een EU-land.
De denktank uit Davos kijkt onder meer naar zaken als corruptie, inflatie en voorspelbaar overheidsbeleid om landen te beoordelen.
Eén van de indicatoren betreft de fiscale lastendruk voor bedrijven, waarbij een hogere lastendruk als negatief geldt voor de concurrentiekracht.
Het World Economic Forum gebruikt de ‘totale fiscale lastendruk’ voor ondernemingen die de Wereldbank berekent. Het gaat hier om alle ondernemerslasten, dus niet alleen de vennootschapsbelasting, maar ook de sociale lasten voor werkgevers, lokale heffingen en bijvoorbeeld autobelastingen die door de werkgever worden voldaan. Deze lasten worden afgezet tegen de bedrijfswinst.
Business Insider keek naar landen 18 landen waar de totale fiscale lastendruk voor ondernemers hoger is dan 50 procent van de bedrijfswinst. Bekijk het overzicht – Nederland zit er niet bij en zit met een fiscale druk van gemiddeld 41 procent van de bedrijfswinst net onder het EU-gemiddelde van 41,5 procent.
18. België: 58,4% — Onze zuiderburen hebben de op drie na hoogste belastingdruk voor bedrijven in de eurozone.
- Shutterstock
17. Tunisië: 59,9% — Tunisië zit hoog maar de fiscale druk is wel lager dan het percentage van 62% dat afgelopen jaar werd genoteerd.
16. India: 60,6% — De efficiëntie van de binnenlandse economie van India wordt niet geholpen door het feit dat elke deelstaat zelf de hoogte van de btw mag vaststellen...
15. Frankrijk: 62,7% — De huidige socialistische regering heeft de lastendruk voor bedrijven verlaagd, maar Frankrijk zit nog steeds hoog vergeleken de meeste Europese buren.
- Pixabay
14/13. Benin: 63,3% — De Wereldbank zegt dat de vennootschapsbelasting slechts 15,9% bedraagt, maar een reeks andere bedrijfsbelastingen voeren de druk op.
14/13. Gambia: 63,3% — Eén van de armste landen ter wereld. Belasting wordt geheven over de omzet, in plaats van de bedrijfswinst en dat tikt aan.
- Kevin Sharp Serrekunda, The Gambia
12. Tsjaad: 63,5% — Net als Gambia is Tsjaad sterk afhankelijk van de landbouw en extreem arm. Het land land heft 1,5 procent over de omzet of 40 procent over winsten, afhankelijk van waar het meest te halen valt.
REUTERS/Thomas Mukoya
11. Nicaragua: 63,9% — Dit land staat bekend als sterk bureaucratisch, en kent hoge belastingen, aldus het World Economic Forum.
- REUTERS/Oswaldo Rivas
10. Italy: 64,8% — Italië's hoge belastingdruk vormt het grootste obstakel voor zaken doen in het land, volgens het World Econmic Forum - erger zelfs dan de beruchte bureaucratie.
9. Venezuela: 65% — De Venezolaanse economie wordt geplaagd door inflatie, misdaad en corruptie, volgens het World Economic Forum. Onder de voormalige president Hugo Chavez probeerde het land een forse belastingen te heffen op buitenlandse oliebedrijven.
- Thomson Reuters
8. China: 67,8% — China's fiscale situatie verslechtert - het begrotingstekort is verdubbeld tussen 2014 en 2015 naar 2,7% van het nationaal inkomen.
- ChinaFotoPress/via Getty Images
7. Brazilië: 69,2% — De concurrentiekracht van Brazilië neemt snel af, mede door de verzwakking van de handelspositie en politieke schokken is het land zes plaatsen gedaald naar positie 81 op de ranglijst van het WEF.
- Pilar Olivares/Reuters
6. Columbia: 69,7% — De fiscale druk voor bedrijven is lager dan de 73% van een jaar eerder, maar nog steeds één van de hoogste ter wereld.
5. Mauritanië: 71,3% — In 2013 introduceerde dit rurale land een voorheffing van 15 procent om te voorkomen dat inkomsten massaal werden overgeheveld naar niet-ingezetenen.
REUTERS/Lintao Zhang
4. Algerije: 72,7% — Algerije heeft de hoogste lastendruk voor bedrijven in Afrika.
- Magharebia