Er zijn inmiddels 13 aanbieders van cryptodiensten in Nederland die goedkeuring hebben gekregen voor hun activiteiten van toezichthouder DNB.
Om opgenomen te worden in het register voor cryptobedrijven van DNB moeten bedrijven aan strenge regels voldoen om witwassen tegen te gaan.
DNB is in overleg met Nederlandse cryptobedrijven die nog geen goedkeuring hebben gekregen.
De Nederlandsche Bank (DNB) heeft in de afgelopen periode dertien registraties van aanbieders van cryptodiensten goedgekeurd.
Deze bedrijven mogen vanaf 22 november in of vanuit Nederland virtuele valuta zoals bitcoins verkopen en beheren. Met “een aantal” aanbieders wordt nog gesproken.
Hieronder het overzicht van de bedrijven die een stempel van goedkeuring hebben gekregen van DNB en zijn opgenomen in het openbaar register:
Registratie bij DNB is sinds mei verplicht voor alle bedrijven die in Nederland diensten leveren voor het wisselen of opslaan van bitcoins en andere cryptomunten, met een overgangsperiode van zes maanden. Dit toezicht is bedoeld om witwassen en financiering van terrorisme via virtuele munten tegen te gaan.
Om zich bij DNB te kunnen registreren, moeten bedrijven onder andere aangeven waar hun klanten het ingelegde geld vandaan hebben.
Cryptobedrijven moeten voldoen aan regels om witwassen crimineel geld te voorkomen
In oktober werd AMDAX als eerste geaccepteerd in het register. Dat bedrijf sprak toen de hoop uit dat een DNB-registratie ertoe zou leiden dat cryptomunten zouden worden geaccepteerd als betrouwbare investering.
Tegenover Business Insider zie directeur Lucas Wensing van AMDAX over de toepassing van antwitwasregels: “Bij het aanmeldproces wordt natuurlijk de identiteit van de klant gecontroleerd en wordt gekeken waar het kapitaal vandaan komt. Daarnaast wordt, als iemand klant is, aan transactiemonitoring gedaan. Dat is ook een belangrijk onderdeel van de registratie. Maar ook wordt voortdurend gecheckt of iemand niet op een sanctielijst staat. Dit om witwassen en financiering van terrorisme te voorkomen.”
Niet alle aanvragers hebben voor het verstrijken van de termijn een registratie gekregen. "Met de aanvragers bespreken wij wat dit concreet voor hen betekent", aldus de toezichthouder. "Wij hebben niet als eerste prioriteit handhavend op te treden bij partijen waarvan we met voldoende zekerheid verwachten dat zij op korte termijn voldoen."
DNB liet weten dat er op basis van de huidige inzichten niet te zeggen valt hoeveel geld er in de sector omgaat.
[activecampaign form=28]