Vanaf het moment dat Nederland over iets meer dan een maand het nieuwe jaar inluidt, gaat het lage btw-tarief van 6 procent naar 9 procent.

Heel wat alledaagse aankopen en diensten worden in 2019 een beetje duurder. En dat gaat het niet alleen om dagelijkse boodschappen zoals een brood of een pak melk.

Een seizoenskaart van je favoriete voetbalclub bijvoorbeeld. Maar ook een kappersbezoekje, treinreizen, alcoholvrij bier en het voer van je parkiet.

De voorgenomen btw-verhoging stond al in het regeerakkoord van Rutte 3. Maar nu het moment van invoering eenmaal bijna is wordt duidelijk dat de paar procenten op jaarbasis aardig kunnen doortikken in de portemonnee.

Economen van ING berekenden dat huishoudens komend jaar gemiddeld 300 euro duurder uit zullen zijn.

Maar niet getreurd, een deel van deze euro's kun je uitsparen. Over aankopen gedaan in 2018 wordt nog 6 procent btw gerekend, ook wanneer dat bijvoorbeeld gaat om een concert dat pas volgend jaar juni wordt gegeven.

Dus onze eindejaarstip: boek nu alvast je hotel voor de krokusvakantie, koop de boeken die je misschien al jaren op je leeslijst hebt staan en sla alvast genoeg vogelzaad in om je gevederde vriend de winter door te helpen.

Bekijk hieronder onze selectie van 12 dingen die duurder worden door de hogere btw in 2019. Hier vind je op de site van de Belastingdienst goederen en diensten die nu nog onder het 6-procentstarief vallen.


Een avondje je muzikale helden zien, wordt duurder.

Uitbaters van poppodia als AFAS Live, de Ziggo Dome maar ook het Nijmeegse Goffertpark dragen vanaf volgend jaar 3 procentpunt meer btw af en berekenen dit door in de ticketprijs.

De muziekindustrie is booming in Nederland. In 2017 werden er 199 'grote' concerten (gemiddeld 13.000 bezoekers) gehouden waar in totaal zo'n 2,6 miljoen mensen op afkwamen. Genoeg muziekliefhebbers doen meerdere concerten per jaar aan. Dan komt die paar procent belastingverhoging opeens neer op een paar drankjes minder.

Stel je bent van plan om op 16 maart in AFAS Live een avondje Hollandse muziekglorie mee te maken met De Staat, gevolgd door een optreden van de iconische Eagles op 1 juni in de Ziggo Dome om vervolgens drie weken later op 27 juni af te reizen naar Nijmegen voor het topaffiche Muse: dan kost je dat 211,50 euro.

Tenminste, als je de kaartjes nú koopt. Wacht je tot na de jaarwisseling dan ben je 217,49 euro kwijt, dus ruim 7 euro meer. Toch zo weer twee pilsjes aan de bar.


Aan culturele uitjes hangt een hoger prijskaartje.

Vrijwel de gehele culturele sector valt onder het lage btw-tarief, dus wordt ook een museumbezoek volgend jaar duurder. Ben je een enorme kunstliefhebber? Dan heb je een extra reden om jezelf voor de feestdagen een museumjaarkaart cadeau te doen.

Ga maar na: een kaart die nu nog 64,90 kost, gaat volgend jaar voor 66,74 euro over de toonbank. En als je van die 1,84 euro niet warm of koud wordt, bedenk dan dat je die drie procent over ieder museumbezoekje betaalt. Voor de frequente bezoeker zonder jaarkaart loopt het werkelijke verschil dus een stuk meer op.


Je cluppie kampioen zien worden kost in 2019 net even iets meer.

Schreeuw jij liever iedere thuiswedstrijd je idolen naar voren, zet daar volgend jaar dan wat meer geld voor opzij. Dit jaar hielden de drie voetbalclubs met de duurste seizoenskaarten, respectievelijk PSV (275 euro), Feyenoord (257 euro) en AZ (250 euro) de prijzen gelijk met het seizoen daarvoor.

In het seizoen 2019-2020 wordt het nieuwe btw-tarief meegerekend, waarmee een seizoenskaart bij alle drie de clubs zo'n 7 tot 8 euro duurder uitvalt.

Helaas zijn seizoenskaarten voor het nieuwe seizoen pas vanaf aankomend voorjaar weer te koop, dus aan die extra euro's ontkom je als voetbalfan niet.


Terwijl ook een sportabonnement duurder wordt.

Ook de lokale sportvereniging ontkomt niet aan de btw-verhoging. Verenigingen die de sportaccommodatie in eigen bezit hebben en deze dus beschikbaar stellen aan hun leden, moeten bij hun abonnementsprijzen rekening gaan houden met de belastingverhoging.

Een tennisabonnement voor een volwassene doet gemiddeld 135 euro, met de btw-verhoging komt daar 3,82 euro bovenop. Het toch wat meer elitaire hockey kost een sportief gezin gemiddeld 250 euro per hoofd, wat in 2019 een extra kostenpost van 7,08 euro betekent.

Ook sportlidmaatschappen worden in de meeste gevallen in de vroege zomer verlengd, dus ook hier geen vroegboekkorting.


Wie mooi wil zijn, moet bijleggen.

Kappers vormen ook een beroepsgroep die valt onder het lagere btw-tarief. De belastingverhoging zal voor vrouwen net even wat duurder uitvallen dan voor mannen.

Een bezoekje aan een dameskapper is nu eenmaal net even wat duurder, namelijk 4,16 euro, becijferde RTL Z deze zomer. Gemiddeld kost een knipbeurt voor vrouwen 27,29 euro. Volgend jaar gaat die prijs naar 28,06 euro, een prijsstijging van 77 cent.

Dus wie tegen het einde van het jaar met te lange lokken rondloopt, kan bij het kerstdiner aanschuiven met een prachtige nieuwe coupe - plus het goede gevoel net dat beetje te hebben bespaard.


Van A naar B: prijs van bussen, treinen en taxi's gaan omhoog.

Foto ANP

Reizen met het openbaar vervoer is vanwege de overvolle coupés en uitpuilende bussen soms al geen pretje, komend jaar wordt het ook nog eens duurder. Dat geldt voor al het personenvervoer, dus ook voor taxiritjes.

Voor forenzen gaat dit op jaarbasis financieel verschil maken. Een NS Altijd Vrij-abonnement kost nu bijvoorbeeld nog 334 euro per maand en daar komt in 2019 per maand 10,02 euro bovenop. Op jaarbasis praat je dan over 120,24 euro.

En wie iedere werkdag een uur heen en terug in de bus zit om naar werk te komen, tikt volgend jaar maandelijks in plaats van gemiddeld 187,92 euro zo'n 193,24 euro af. Die 5,32 per maand komt over heel 2019 neer op 63,82 euro.


Overnachten buiten de deur: hotelprijzen gaan omhoog.

Evenals de huizenprijzen zijn ook de prijzen voor hotelovernachtingen in de Nederlandse steden de afgelopen jaren flink gestegen.

Veruit de meeste toeristen trekken naar Amsterdam, maar ook daarbuiten zit het toerisme in de lift, met als gevolg dat de gemiddelde hotelovernachting dit jaar naar verwachting op 116 euro uitkomt. Volgend jaar komt daar 3,48 euro bij, wat het totaal op 119,48 brengt.

Heb je dus al een vakantie in eigen land gepland staan, of houdt werk je een aantal dagen aan de andere kant van het land? Boek dan voor de jaarwisseling alvast een kamer en maak gebruik van het lagere belastingtarief.


Van stuc- tot schilderwerk: in 2018 goedkoper dan volgend jaar.

Geef je huis de grondige opknapbeurt die het al een tijdje nodig heeft en bespaar zo een paar tientjes. Van isoleren, tot stuken en schilderen. Want zowel stukadoors als schilders vallen onder het lage btw-tarief en verhogen de btw op hun facturen volgend jaar met 3 procentpunt.

Wie bijvoorbeeld zowel de voor- als achtergevel van een gemiddeld rijtjeshuis wil laten schilderen, is voor de schilder gemiddeld zo'n 480 euro aan uurloon kwijt. Wanneer dat likje verf vóór de jaarwisseling wordt aangebracht, is het 13,58 euro goedkoper.

Die besparing wordt nog groter wanneer er een stukadoor in de arm wordt genomen. Voor een woonkamer met 50 vierkante meter aan wanden ben je al gauw zo'n 561 euro loon kwijt. Dat is 15,88 euro minder dan volgend jaar, wanneer de btw-verhoging de prijs in dit voorbeeld opschroeft naar 576,88 euro.


Je (dagelijkse) koffie voor onderweg wordt duurder.

Nederlanders zijn echte koffiedrinkers en velen van ons zijn dan ook regelmatig in de lokale koffiebar te vinden. Of ze pakken een koffie voor onderweg naar het werk bijvoorbeeld, om de reis wat aangenamer te maken.

Je raadt het al: koffie wordt duurder. Nu doet een kopje in de horeca gemiddeld 2,39 euro. Wie drie keer in de week een koffie haalt, is op jaarbasis 372,84 euro kwijt. Met de 3 procent verhoging kost je dat in 2019 met 384,03: dat is ruim een tientje meer.


Dan maar water? Ook daar hangt een hoger prijskaartje aan.

Staatssecretaris Paul Blokhuis van Volksgezondheid werkt momenteel aan grootse plannen om de Nederlander gezonder te krijgen. Het terugdringen van suikerhoudende dranken en alcohol is daar onderdeel van, dus zou het aanmoedigen van waterdrinken een prima oplossing zijn.

Toch ontkomt ook leidingwater niet aan de btw-verhoging, wat zorgt voor een hogere rekening aan het einde van het jaar. Een tweepersoonshuishouden verbruikt volgens het Nibud op jaarbasis gemiddeld voor zo'n 173,40 euro aan water, een bedrag wat volgend jaar stijgt naar 178,60 Een extra kostenpost van 5,20 euro.


Ruimte over in de boekenkast? Vullen!

Wie met al die stijgende ticketprijzen voor voetbalwedstrijden, concerten en musea denkt slim te zijn door thuis op de bank te krullen met een goed boek: vul je leeslijst aan voordat het vuurwerk te lucht in gaat.

Gemiddeld kochten we afgelopen jaar 2,4 boeken per Nederlander, met een gemiddelde boekenprijs van 12,85 euro. Volgend jaar kost datzelfde boek 13,15 euro. Hé, dat verschil is klein, maar de echte boekenwurm die nu groot inslaat kan toch weer een extra pil op de toonbank laten ploffen.


De parkiet: prijs van zaad gaat omhoog.

Dan ook nog slecht nieuws voor vogelliefhebbers: voer voor siervogels als parkieten wordt duurder en ook duivenhouders zijn meer kwijt aan zakken met zaden.

Beide vogels worden niet als pluimvee gehouden en vallen dus in het lagere btw-tarief. Schattingen voor de kosten van het voer lopen uiteen, maar uitgaande van 73 euro per jaar voor het voer van een grasparkiet, ben je in 2019 2,19 euro duurder uit.

Een schrale troost voor cavia-, honden- en kattenbezitters: over de voeding voor jullie favoriete viervoeters wordt al 21 procent btw gerekend. Dat tarief blijft gewoon gelijk.


LEES OOK: 5 punten waar je op moet letten bij het kiezen van je zorgverzekering voor 2019 – extra belangstelling voor overstappen