Sinds juli zit de Nederlandse inflatie weer aardig in de lift, met een gemiddelde prijsstijging van 2,1 procent: de grootste sprong in vijf jaar.

Na jaren van lage inflatie keert het tij. Maar hoe zit dat op de langere termijn?

Business Insider bekeek de gegevens van de Nederlandse consumentenprijsindex, die wordt bijgehouden door het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

Wat blijkt? Sinds het jaar 2000 stegen prijzen in totaal met zo’n 35 procent. Per jaar komt dat neer op een gemiddelde prijsstijging van circa 1,6 procent.

Maar waar zit hem dat in? Maak je een uitsplitsing van grote stijgers en dalers, dan ziet het beeld er als volgt uit.

Bij de top 10 van grootste stijgers staat het huisdier bovenaan: dat blijkt een steeds duurdere hobby, vooral vanwege de kosten van de bijbehorende dienstverlening van de dierenarts, trainers en pensions.

Bij de producten is vooral aardgas flink duurder geworden: een verdubbeling van de prijs in zeventien jaar tijd. Vliegtickets en kaartjes voor musea en bioscopen behoren ook tot de grote klimmers.

Veel product- en dienstencategorieën zijn een stuk duurder geworden, maar er zijn uitzonderingen. Goedkoper sinds 2000 zijn vrijwel alle producten met flink wat elektronica.

Met stip de grootste dalers zijn de prijzen van pc's, laptops en dergelijke. Ook kleding is voordeliger geworden, net als wasmachines en koelkasten.

Zo duur is Nederland vergeleken met andere Europese landen

Bij de berekening van de indexcijfers gaan onderzoeksbureaus uit van de kosten van levensonderhoud van 'gemiddelde gezinnen'. De definities van wat er wel en niet in de berekening meegaat, hebben uiteraard invloed op de gemeten prijsontwikkeling.

Wat hoort er wel en wat niet in 'het winkelwagentje' en in welke verhouding, daar kun je hele discussies over voeren. Zo hanteert het Europese statistiekbureau Eurostat een geharmoniseerde prijsindex, die enigszins afwijkt van de consumentenprijsindex van het CBS.

Dat is goed om in het achterhoofd te houden, als je kijkt naar onderstaande grafiek, samengesteld door databureau Statista. Hierin is het prijsniveau in verschillende Europese landen vergeleken.

(klik voor uitvergroting)

In deze grafiek gaat het om het verschil van het prijsniveau in individuele landen ten opzichte van het Europese gemiddelde. Daarbij is gekeken hoe dat in het jaar 2000 en in het jaar 2017 zat.

Nederland bevond zich zeventien jaar geleden net iets onder het gemiddelde Europese prijsniveau. Maar anno 2017 is Nederland is ongeveer 15 procent duurder dan een land met het gemiddelde Europese prijsniveau. Wij staan op nummer tien in de top 10 van duurste Europese landen.

Bulgarije is verreweg het goedkoopste land. Het leven kost er nog niet de helft van het gemiddelde prijsniveau in Europa. Ook andere Oost-Europese landen zoals Hongarije, Polen en Roemenië zijn relatief goedkoop.

Het leven in IJsland en Zwitserland is het duurst. Consumenten betalen daar ongeveer 70 procent meer voor hun boodschappen, uitgaan en dergelijke vergeleken met het Europese gemiddelde. Ook Denemarken en Noorwegen zijn relatief duur. Hoe kouder het klimaat, hoe duurder het leven.

Het Verenigd Koninkrijk is het enige land dat fors voordeliger werd ten opzichte van andere landen in de periode tussen 2000 en 2017. Het VK is net iets duurder dan Nederland, maar het scheelt niet veel meer.

LEES OOK: Het CPB wil gevaarlijke auto’s zwaarder belasten – dat zou een tegenvaller zijn voor FIAT en fijn voor Volvo