- Winkeldiefstal is niet alleen een groeiend probleem bij supermarktketen Jumbo.
- De supermarktketen meldde woensdag jaarlijks voor zo’n 100 miljoen euro schade te lijden.
- Branche-organisatie INretail schat dat het voor de detailhandel als geheel om een schade van zo’n 2 miljard euro op jaarbasis gaat.
- Lees ook: Prijzen supermarkt iets lager dan 6 maanden geleden – kippensoep wel duurder
Nederlandse winkeliers zijn helemaal klaar met het steeds verder oplopende aantal winkeldiefstallen. Brancheorganisatie INretail pleit voor strenger landelijk overheidsbeleid en is hierover al in gesprek met het ministerie van Justitie en Veiligheid. “De huidige aanpak voldoet niet en zal er alleen maar voor zorgen dat het aantal diefstallen verder toeneemt. Zo kan het niet verder gaan”, laat een woordvoerder weten.
De winkeliersvereniging reageert op het feit dat Jumbo jaarlijks inmiddels ruim 100 miljoen euro, of ongeveer 1 procent van de omzet, kwijt is door winkeldiefstal. INretail schat op basis van eerder onderzoek dat de schade voor de hele retailsector richting de 2 miljard euro gaat. “Maar met de cijfers van deze ene supermarkt is dat misschien nog te conservatief”, stelt de brancheorganisatie.
“In veel winkels bedraagt het verlies door gestolen producten inmiddels zo’n 1 procent van de omzet en worden winkelmedewerkers geconfronteerd met onprettige situaties en toegenomen spanningen”, maakte Jumbo woensdag bekend tijdens de presentatie van de jaarcijfers over 2023.
Jumbo wil de strijd tegen winkeldiefstal intensiveren. Om dit te doen, wil het supermarktconcern onder meer inzetten op intensiever cameratoezicht “en andere zichtbare en onzichtbare maatregelen”. Daarnaast test Jumbo deze maand naar eigen zeggen verschillende nieuwe methoden om diefstal te voorkomen en te bestrijden.
"Als we dit bedrag in prijsverlaging zouden kunnen stoppen, dan profiteren al onze klanten hiervan", legt topman Ton van Veen van Jumbo uit. "Dat wordt dan ook onze insteek. Maar wat misschien nog wel belangrijker is, is dat ik een veiligere omgeving voor medewerkers en klanten in de winkel wil creëren."
Schade detailhandel door winkeldiefstal
Schade veroorzaakt door winkeldiefstal is niet alleen bij Jumbo een groeiend probleem in Nederland. Het aantal aangiftes hiervan over het afgelopen jaar komt naar verwachting uit op een recordaantal.
De politie telde van januari tot en met november van vorig jaar meer dan 41.000 winkeldiefstallen. Dit aantal was sinds 2014 niet zo hoog en de cijfers over december 2023 moeten nog bekend worden gemaakt. Dat blijkt uit een analyse van het ANP op basis van politiecijfers.
INretail denkt dat de toename niet maar één aanwijsbare oorzaak heeft. Het zou volgens de woordvoerder onder meer te maken kunnen hebben met een lager aantal agenten op straat. "Of is er bij de mensen sprake van een veranderde moraal? Het wordt in ieder geval niet alleen veroorzaakt door de zelfscankassa's, al speelt dat wel een rol."
De winkeliers willen dat de politiek nu met beleid komt om het "grote maatschappelijke probleem" aan te pakken. Wat INretail betreft, moeten er in het coalitieakkoord in ieder geval enkele zinnen aan een nieuwe aanpak worden gewijd. "Ondernemers moeten weten wat goede maatregelen zijn om te nemen. Ook gaat het om de budgetten voor justitie en het hele politieapparaat."
Zelfscankassa is goed te beveiligen
De toename van het aantal winkeldiefstallen door zelfscankassa's is eenvoudig te voorkomen, zeggen deskundigen.
Vooral in het buitenland wordt volgens retailexpert Eelco Hos al veel gewerkt met kunstmatige intelligentie (AI), beeldherkenning of camera's die feilloos in de gaten houden met welke producten een klant een winkel verlaat. "De notoire dief die schaamteloos met een volle tas naar buiten loopt, zal nog wel even blijven bestaan, maar veruit de meeste diefstallen en fouten bij de kassa kunnen zo voorkomen worden. En deze technieken zullen ontegenzeggelijk ook hier worden ingevoerd."
Volgens winkeldeskundige Paul Moers zijn de huidige zelfscankassa's slechts een "tussenfase" op weg naar een veel slimmer systeem om boodschappen te doen. Zo werd vorig jaar in Utrecht al even proefgedraaid met een volledig kassaloze supermarkt van de ALDI, waarbij camera's en sensoren registreerden welke producten afgerekend moeten worden. Volgens Moers zijn dit soort nieuwe betaalsystemen "eerder in vijf dan tien jaar" ook in Nederland gemeengoed.