De gemeente Den Haag heeft miljoenen geïnvesteerd in de bouw van een innovatieve villawijk en hoopt zo rijke Chinezen te lokken. Maar staatssecretaris Dijkhoff verandert plots de regelgeving waarop het vastgoedproject is gestoeld.

Buitenlandse miljonairs, kom binnen! Dat was de boodschap van toenmalig staatssecretaris Fred Teeven in 2013. Buitenlanders die minimaal 1,25 miljoen euro in Nederland investeren, kunnen voor een jaar een verblijfsvergunning krijgen, zo besliste hij.

Zo’n regeling is niet ongebruikelijk voor een ontwikkelde economie. Ook in bijvoorbeeld Canada, Australië en Spanje kun je een verblijfsvergunning bemachtigen als je genoeg betaalt.

Maar alleen rijk zijn is voor Teeven een te magere voorwaarde. De buitenlander moet het geld investeren in het Nederlandse bedrijfsleven. “Je moet bijvoorbeeld denken aan kleine IT-bedrijven, die langere tijd hier blijven”, aldus Teeven.

Regeling geflopt

Twee jaar later lijkt de regeling geflopt. Slechts één investeerder heeft gebruikgemaakt van de mogelijkheid om een Nederlandse verblijfsvergunning te bemachtigen, blijkt uit cijfers van het ministerie van Veiligheid en Justitie.

Daarom past Teevens opvolger Klaas Dijkhoff de regeling aan. Hij schrapt de bepaling dat de vreemdeling een verklaring moet hebben van een Nederlands accountantsbureau met een vestiging in het land van herkomst. Dat was bedoeld om te checken of het vermogen een malafide herkomst had, maar blijkt in de praktijk een obstakel voor rijke buitenlanders. Ook verlengt hij de duur van de verblijfsvergunning van één naar drie jaar.

Villawijk voor Chinezen

Tot zover niks aan de hand voor de gemeente Den Haag. Die heeft samen met architectenbureau KuiperCompagnons de villawijk Blossompark bedacht, waar rijke buitenlanders kunnen investeren in een vastgoedproject van honderden miljoenen. Den Haag mikt vooral op vermogende Chinezen en reist naar het land af voor een heuse roadshow, schrijft Het Financieele Dagblad. Alles om de nieuwe villawijk te promoten.

De geplande woningen zijn hipperdepip: ze zijn energieneutraal, voorzien van de nieuwste technische snufjes en gebouwd in de kenmerkende Hollandse stijl. De locatie is bovendien uitstekend: op een half uur rijden van luchthaven Schiphol. De Chinese zakenman moet natuurlijk wel snel in en uit het land kunnen.

Bewoning uitgesloten

Het hele vastgoedproject staat nu op losse schroeven door een derde wijziging die staatssecretaris Dijkhoff door heeft gevoerd: investeren in onroerend goed voor bewoning mag niet. Dat terwijl voorganger Teeven nog zijn goedkeuring aan Blossompark had gegeven, omdat de villawijk "gebruikt kan worden als demo-project van duurzaam en innovatief bouwen".

De gemeente Den Haag zit met de handen in het haar. De betrokken partijen hebben al enkele miljoenen euro's gestopt in de voorbereidingen. Al die moeite lijkt nu voor niets. Eind juni van dit jaar gaan ze voor de allerlaatste keer het gesprek aan met Dijkhoff, maar die is onvermurwbaar.

Projectontwikkelaar Vroondaal Ontwikkeling is teleurgesteld en beraadt zich over verdere stappen. Na de zomer volgt een definitief besluit. Voorlopig lijkt het erop dat voetbalclub ADO Den Haag de enige is die een rijke Chinees aan zich weet te binden.

Lees ook

Beleggen in vastgoed? Ga niet naar Amsterdam, maar naar Vlaardingen

100-jarige multimiljonair: ‘Rijk worden met beleggen is makkelijk’

Miljonairs in therapie: rijk zijn is moeilijker dan je denkt

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl