• Tesla’s en Tesla-showrooms zijn het mikpunt van protesten tegen Elon Musk en zijn rigoureuze bezuinigingen bij de Amerikaanse federale overheid.
  • Showrooms van Tesla in de VS zijn gevestigd tussen winkels in bruisende buurten, en niet, zoals andere autodealers, op een privéterrein aan de rand van de stad.
  • Tesla heeft met zijn showrooms een vernuftige verkoopstrategie, maar is nu zowel symbolisch als juridisch een makkelijk doelwit voor demonstranten.
  • Lees ook: Techmiljardair Elon Musk maakt duidelijk dat hij niet doneert aan Donald Trump (en ook niet aan Joe Biden)

Amerikanen die het niet eens zijn met de ongekende bezuinigingen en massaontslagen die Elon Musk doorvoert als hoofd van het DOGE  (Department of Government Efficiency), hebben in showrooms van Tesla een doelwit gevonden om hun boosheid op te botvieren.

Als CEO van Tesla is Musk daar niet blij mee. “Wie financiert en organiseert al deze betaalde protesten?” klaagde hij onlangs op X, terwijl hij verwees naar de aanhoudende golf van Tesla Takedown-demonstraties die door de gehele Verenigde Staten plaatsvinden, en overigens ook in Canada, Europa en Australië.

Misschien kan Musk zich beter afvragen waarom Tesla-showrooms een ideaal doelwit zijn voor de demonstranten. De showrooms en de auto’s zelf, zijn voor criticasters het symbool van de politieke koers van Musk. Maar dat is niet de enige reden. Ze zijn ook erg makkelijk bereikbaar

Als je vraagt wie daarvoor verantwoordelijk is, dan is het antwoord: Elon Musk.

Waar autodealers doorgaans aan de rand van grote steden zijn gevestigd, bevindt het gros van de 276 Tesla-showrooms in de VS zich juist in bruisende buurten, waar doorgaans welvarende, progressieve Amerikanen wonen.

Je vindt ze in straten naast populaire winkels en drukke restaurants. Kortom: op plekken waar het merk lekker zichtbaar is. Perfect als je een elektrische auto als statussymbool wilt verkopen. Maar minder handig als je mensen tegen je in het harnas jaagt door federale overheidsdiensten voor miljoenen Amerikanen af te breken.

Musk had twee goede redenen om zijn showrooms in welvarende buurten met overwegend Democraten te vestigen.

In eerste instantie wilde Musk hiermee wetgeving in veel Amerikaanse staten omzeilen, die directe verkoop aan consumenten verbiedt en verkoop via dealers in stand houdt.

Musk opende eigen showrooms en 'galeries'. Met kijkauto's die niet zijn bedoeld om te kopen, benadrukte hij. Volgens de miljardair was dit in het geval van Tesla nodig om de techniek van de auto goed uit te kunnen leggen. De uiteindelijke koop van de auto zou online gedaan worden, aldus Musk.

Musk hoeft hierdoor, in tegenstelling tot andere autodealers, geen vloot onverkochte Hyundai's langs een zesbaansweg aan de rand van de stad te parkeren. “Onze winkels,” zo pochte Musk in 2012, “zijn ontworpen om informatief en interactief te zijn op een geweldige manier en zijn simpelweg anders dan de traditionele dealer met honderden auto's in voorraad die een verkoper in opdracht moet verkopen.”

Veel progressieven in wijken waar Tesla zit

Ook zijn de showrooms ontworpen voor welgestelde, progressieve early adopters, niet voor het grote publiek. Het is dus logisch om de showrooms daar te vestigen waar de klanten zijn. “We positioneren onze winkels en galeries bewust op drukbezochte, goed zichtbare locaties, zoals winkelcentra en winkelstraten die mensen regelmatig in een relatief onbevangen koopstemming bezoeken”, schreef Musk eerder.

Meer dan de helft van alle 276 Tesla-showrooms in de VS bevindt zich inderdaad in grote steden of 'stedelijke buitenwijken', blijkt uit gegevens van het American Communities Project die de demografische gegevens per staat bijhoudt.

Kortom, Tesla heeft vestigt zich op plaatsen waar mensen hoger opgeleid zijn, een hoger inkomen hebben en sneller Democratisch stemmen. Dat is precies het publiek dat zich nu boos maakt om het beleid van Musk en diens politieke koers, waardoor de showrooms zich nu in het hol van de leeuw bevinden.

Vernuftige verkoopstrategie Tesla is nu vloek

Tesla was met zijn cut the middle man-strategie de macht van dealerstructuren aan het verbreken, maar de zegen lijkt nu een vloek geworden. “Hun verkoopstrategie maakte hen tot schietschijven”, zegt Dan Crane, een professor in de rechten aan de Universiteit van Michigan en auteur van het binnenkort te verschijnen boek Direct Hit: How Tesla Went Straight to Consumers and Smashed the Car Dealers' Monopoly.

Het is niet de eerste keer dat mensen protesteren tegen autodealers, maar de showrooms van Tesla zijn anders dan die van hun rivalen. "Ze zijn eigenlijk gevestigd op plaatsen waar mensen samenkomen", zegt Dana Fisher, socioloog aan de Amerikaanse Universiteit in Washington.

Dit betekent dat Tesla-showrooms aan openbare ruimten als trottoirs liggen, en niet op een al dan niet omheind privéterrein waar het gebouw verder van de openbare weg ligt. Op de plekken waar Tesla-showrooms zijn gevestigd, is het toegestaan om te demonstreren.

Niemand hoeft eerst een parkeerplaats te betreden. Bovendien zorgt een locatie als winkelcentrum of drukke winkelstraat ervoor dat de boodschap direct bij de juiste personen terechtkomt. Als demonstrant kun je recht tegenover een potentiële Tesla-koper komen te staan.

Volgens Fisher is het doel van de demonstranten om consumenten schaamte te laten ervaren over hun aankoopbeslissingen. De showroom is dan de perfecte plek als je tegen een merk wil protesteren

“Tesla-faciliteiten zijn wijdverbreid en bekende en zichtbare symbolen van Elon Musk. En Elon Musk is het meest bekende, zichtbare symbool van de wreedheid, onmenselijkheid en incompetentie van deze regering”, zegt Patrice Kopistansky, een gepensioneerde overheidsadvocaat die zelf heeft geholpen bij het organiseren van Tesla-protesten in Virginia.

Volgens Kopistansky maken de locaties van de Tesla-showrooms het protest makkelijker.

Zo is de showroom in Tysons Corner in Virginia gevestigd nabij dealers van Audi en Porsche, maar die zitten ver van het trottoir te midden van percelen vol onverkochte auto's. Het gebouw van Tesla staat dichtbij de openbare weg, ideaal voor een protestpicknick, vertelt hij.

"Geen idee waarom ze het zo gebouwd hebben", zegt Kopistansky. "Maar ze zullen er waarschijnlijk spijt van hebben."

LEES OOK: Maker van ChatGPT publiceert e-mails van Elon Musk om aan te tonen dat techmiljardair zelf pleitte voor focus op winstgevendheid