- Het geboortecijfer van China is in 2020 tot een historisch dieptepunt gezakt.
- Het aantal baby’s in China daalt al jaren. Het land vreest daarom voor een ‘demografische tijdbom’.
- De vergrijzing slaat in China flink toe, nog voordat het land als geheel een welvaartsniveau heeft bereikt dat vergelijkbaar is met ontwikkelde industriële economieën
- Lees ook: 3 redenen waarom de groei van China dramatisch kan vertragen, net als Japan in de jaren ’90 overkwam
China wil een technologische en politieke wereldmacht van formaat worden. Maar het land heeft wel een groot probleem: China dreigt eerder oud dan rijk te worden.
De vergrijzing slaat in China flink toe, nog voordat het land als geheel een welvaartsniveau heeft bereikt dat vergelijkbaar is met ontwikkelde industriële economieën. Dat heeft onder meer te maken met de erfenis van de 1-kindpolitiek uit de vorige eeuw, waardoor er in China de komende decennia relatief veel ouderen zijn, ten opzichte van de werkende bevolking.
Sinds 2015 daalt het aandeel van de leeftijdsgroep tussen de 15 en 64 in China, als percentage van de totale bevolking. Anno 2020 maakte deze groep ongeveer 70 procent van de totale bevolking uit. Dit betekent ook de de groep werkenden die de sociale voorzieningen van ouderen moet opbrengen kleiner wordt.
De Chinese overheid doet sinds een aantal jaar zijn best om jonge Chinezen aan te sporen om meer kinderen te krijgen, maar dat lijkt nog niet erg te lukken.
Het geboortecijfer van China is in 2020 tot een historisch dieptepunt gezakt, zo blijkt uit woensdag door het Chinese nationale bureau voor statistiek bekendgemaakte cijfers. Vorig jaar registreerde China 8,52 geboorten per 1000 mensen, een duidelijke daling ten opzichte van de 10,41 in 2019 en het laagste cijfer sinds de stichting van de Volksrepubliek China, in 1949.
Het aantal baby's in China daalt al jaren. Het land vreest daarom voor een 'demografische tijdbom'. Dat houdt in dat een kleinere groep werkenden een grotere groep gepensioneerden moet ondersteunen.
Dat was in het verleden wel anders. Om de bevolkingsgroei te vertragen stelde de Chinese regering zelfs in dat stellen voortaan nog maar één kind mochten krijgen.
China probeert geboortecijfer op te krikken
In 2016 werd aan dat beleid een einde gemaakt en sindsdien probeert China het aantal geboortes juist te stimuleren. Zo mochten stellen voortaan twee kinderen krijgen en begin 2020 werd dat uitgebreid naar drie kinderen.
Maar de veranderingen hebben niet geleid tot de verhoopte babyboom, volgens deskundigen doordat de kosten van levensonderhoud stijgen en vrouwen steeds meer hun eigen keuzes maken voor gezinsplanning.
Overigens bereikte ook het aantal huwelijken in 2020 een dieptepunt : slechts 8,14 miljoen koppels trouwden vorig jaar, het laagste aantal in de afgelopen zeventien jaar. Die daling zou echter ook het gevolg kunnen zijn van de coronapandemie.
De Chinese president Xi Jinping heeft recentelijk een cultureel offensief ingezet, waarbij onder meer de neiging bij techbedrijven om werknemers extreem lange werkweken te laten draaien, wordt bekritiseerd. De Chinese middenklasse zou meer ruimte moeten krijgen om het voor jongeren aantrekkelijk te maken om kinderen te krijgen.