Intensive care-arts Diederik Gommers ziet niet snel gebeuren dat Nederland door de oprukkende Delta-variant weer op slot zal moeten.
Gommers denkt wel dat de Delta-variant van het coronavirus snel dominant wordt in Nederland.
De vraag is vooral hoelang coronavaccins bescherming bieden en wanneer een nieuwe ronde van vaccinaties nodig is.
Intensive care-arts Diederik Gommers ziet niet snel gebeuren dat Nederland door de oprukkende Delta-variant weer op slot zal moeten. “Op dit moment verwachten we niet dat de ziekenhuizen overlopen en dat we weer in een lockdown moeten. We denken dat we het kunnen controleren”, zegt hij in de podcast Vraag het Gommers van BNR.
Gommers denkt net als veel andere deskundigen dat de Delta-variant in het najaar dominant zal zijn in Nederland. Daar gaat ook het RIVM van uit.
Risico ligt bij duur bescherming van coronavaccins
Hoewel een nieuwe lockdown volgens Gommers niet voor de hand ligt, ziet hij wel een aantal risico’s. Zo is nog onbekend hoe lang vaccins precies bescherming bieden tegen het coronavirus. “Dat gaan we in de gaten houden, misschien moeten de 70- en 80-jarigen een extra prik krijgen”, aldus de voorzitter van de Nederlandse Vereniging voor Intensive Care (NVIC).
Positief is wel dat de vaccinatiegraad onder ouderen hoog is. “De vraag is vooral of mensen die besmet raken ernstig ziek worden. Onder ouderen is het percentage gevaccineerden boven de 80 procent.”
Ook het gedrag van mensen blijft heel belangrijk, benadrukt Gommers. Daarop wijst ook viroloog Ab Osterhaus in De Telegraaf. Hij wijst nog eens op het risico van besmettingen tijdens vakanties in het buitenland. "Er zijn nog steeds gedeelten van de Nederlandse bevolking die niet goed beschermd zijn", waarschuwt Osterhaus. "Ten eerste tieners, die overigens nu wel gevaccineerd mogen worden. Maar vooral onder twintigers en dertigers zijn er mensen die nog geen volledige bescherming genieten."
De viroloog vreest op termijn ook meer besmettingen in achterstandswijken, waar minder mensen zich laten vaccineren. "Er is best kans op een nieuwe golf in de herfst", zegt hij. Positief is wel dat jongeren niet snel in het ziekenhuis belanden na een coronabesmetting. Ook ziet het ernaar uit dat mensen die volledig zijn gevaccineerd ook goed zijn beschermd tegen de Delta-variant.
Lees ook: Janssen-vaccin waarschijnlijk effectief tegen Delta-variant, aldus moederbedrijf
VK wil alle coronamaatregelen opheffen per 19 juli
De nog resterende coronamaatregelen in Engeland worden vanaf 19 juli opgeheven. Dat zal de Britse premier Boris Johnson maandag naar verwachting tijdens een persconferentie bekendmaken. De Britse regering meldt dat Johnson zijn plannen uiteen zal zetten voor de laatste versoepelingen in Engeland, waaronder zijn plannen rondom afstand houden, het dragen van mondkapjes en thuiswerken.
Volgens de Britse regering neemt het aantal besmettingen in het land vanwege de Delta-variant weliswaar toe, maar dit resulteert vooralsnog niet in meer ziekenhuisopnames of sterfgevallen.
Naar verwachting zal Johnson tijdens de persconferentie zeggen dat mensen zullen leren leven met het coronavirus, zoals ze dat op dit moment al doen met de griep. Zo zullen nog steeds mensen ernstig ziek worden door het virus en aan de gevolgen ervan overlijden, maar dit zal veel minder voorkomen dan voor de grootschalige vaccinatiecampagne in het Verenigd Koninkrijk.
Het Verenigd Koninkrijk bevindt zich in een relatief vergevorderd stadium van zijn vaccinatiecampagne. Zondag had 86 procent van de bevolking tenminste één prik gehad. 64 procent heeft ook al een tweede vaccin ontvangen.
Desondanks neemt het aantal besmettingen in recente weken weer toe als gevolg van de Delta-variant van het virus dat inmiddels dominant is. Om die reden werden de laatste versoepelingen eerder met vier weken uitgesteld, zodat meer mensen zich eerst konden inenten.