In Nederland veroorzaakt de Delta-variant van het coronavirus de meeste besmettingen en ook de rest van de wereld heeft steeds meer met deze coronavariant te kampen.

Veel landen zoals Duitsland en de Verenigde Staten blijven oproepen op tot vaccinaties maar het probleem is dat vaccins minder effectief lijken tegen de variant die voor het eerst in India opdook.

Sommige landen kiezen ervoor om de coronamaatregelen weer wat strenger te maken (o.a. Australië) andere landen zijn er nog niet uit (o.a. België) of gaan juist verder met de versoepelingen (Engeland).

De Delta-variant van het coronavirus is wereldwijd bezig aan een opmars. Volgens het RIVM veroorzaakt deze variant inmiddels ook de meeste coronabesmettingen in Nederland.

Afgelopen week zijn hier meer dan twee keer zoveel mensen (8.541) positief getest dan in de week ervoor (4.208). Sinds de piek van eind april nam het aantal nieuwe gevallen iedere week juist af. Vooral onder jongeren neemt het aantal besmettingen hard toe.

Het kabinet verzoekt winkels en horecagelegenheden daarom beter te letten op de naleving van de resterende coronaregels, met name de 1,5 meter afstand. Mensen die na een volledige coronavaccinatie weer het nachtleven in willen, zullen daar toch twee weken mee moeten wachten.

Maar kunnen deze maatregelen het tij keren? Probleem is dat de Delta-variant, die voor het eerst in India opdook, 40 tot 60 procent besmettelijker is dan de Alfa-variant. Deze stond voorheen bekend als de Britse variant.

Ook werken de coronavaccins er net iets minder goed tegen. Zeker als iemand nog maar één dosis heeft gekregen is het vaccin minder effectief.

Business Insider Nederland kijkt hoe acht andere landen met de Delta-variant omgaan. Zo blijven veel landen hun inwoners oproepen zich te laten vaccineren. Het Australische Sydney gaat langer op slot maar de voorgenomen versoepelingen in Engeland gaan vooralsnog door.


Duitsland: hogere vaccinatiegraad nodig

Werknemers in beschermende kleding doen testen in de strijd tegen het coronavirus in een laboratorium in Berlijn op 26 maart 2020. Foto: Reuters/Axel Schmidt
Werknemers in beschermende kleding doen testen in de strijd tegen het coronavirus in een laboratorium in Berlijn op 26 maart 2020. Foto: Reuters/Axel Schmidt

Duitsland heeft een hogere vaccinatiegraad nodig dan eerder gedacht om verspreiding van de zeer besmettelijke Delta-variant van het coronavirus een halt toe te roepen. Gezondheidsinstituut RKI zegt dat afhankelijk van de leeftijdsgroep 85 tot 90 procent van de Duitsers volledig gevaccineerd moet zijn.

Als het lukt om die doelstelling te halen, wordt een vierde coronagolf in het najaar "onwaarschijnlijk" geacht. Voor het zover is moeten in Duitsland nog ruim 36 miljoen eerste prikken worden gezet en bijna 51 miljoen tweede vaccinaties. Het gemiddelde lag volgens Duitse media de afgelopen maand op 770.000 prikken per dag.

RKI-topman Lothar Wieler had eerder nog gezegd een vaccinatiegraad van minstens 80 procent noodzakelijk te vinden, maar die conclusie is inmiddels achterhaald. Dat komt doordat de Delta-variant als besmettelijker geldt dan eerdere versies van het coronavirus.

Het RKI, de Duitse evenknie van het RIVM, schat nu dat minstens 85 procent van de Duitsers in de leeftijdsgroep tussen 12 en 59 jaar volledig ingeënt moet worden. Dat betekent in de meeste gevallen dat ze twee prikken moeten krijgen. Bij Duitsers van 60 jaar en ouder zou een vaccinatiegraad van 90 procent noodzakelijk zijn.


Engeland: resterende maatregelen over twee weken geschrapt

Boris Johnson. Foto: EPA/Andy Rain
Boris Johnson. Foto: EPA/Andy Rain

Het aantal besmettingen stijgt weliswaar als gevolg van de Delta-variant en dat zal ook tot sterfgevallen leiden, erkent premier Boris Johnson die benadrukt dat de pandemie "nog lang" niet voorbij is. De premier maant zijn landgenoten voorzichtig te blijven omgaan met de risico’s van Covid-19.

Toch hoeven inwoners van Engeland vanaf 19 juli juist geen afstand meer te houden en ze kunnen ook weer naar grote bijeenkomsten. De mondkapjesplicht in het openbaar vervoer en het advies om vanuit huis te werken vervallen. Mensen moeten "goed geïnformeerd" zelf gaan bepalen wat voor voorzorgsmaatregelen ze nemen.

Volgens Johnson zijn deze versoepelingen mogelijk dankzij het "succesvolle" vaccinatieprogramma, dat in het Verenigd Koninkrijk eerder begon dan in andere landen. Zo'n 64 procent van de Britten heef inmiddels twee vaccindoses gehad.

De Britse regering versoepelt volgende maand zelfs het coronabeleid verder voor volledig gevaccineerde mensen. Zij hoeven vanaf 16 augustus niet meer in zelfisolatie als iemand in hun omgeving besmet blijkt te zijn met het virus.


Verenigde Staten: meer nadruk op lokale aanpak in vaccinatiecampagne

Afwachten op patiënten in een medische bus in Navy Yard in Washington D.C. Foto: EPA/Will Oliver
Afwachten op patiënten in een medische bus in Navy Yard in Washington D.C. Foto: EPA/Will Oliver

De Verenigde Staten behoren wereldwijd tot de koplopers op vaccinatiegebied, maar de autoriteiten maken zich toch veel zorgen over de besmettelijke Delta-variant. "Onze strijd tegen het virus is nog niet voorbij", zegt Biden volgens The Washington Post. "Er zijn op dit moment nog miljoenen Amerikanen ongevaccineerd en onbeschermd."

De Amerikaanse regering gaat deze zomer meer doen om vaccintwijfelaars over te halen zich toch te laten inenten tegen het coronavirus. President Joe Biden maakte duidelijk dat in sommige wijken van deur naar deur gegaan zal worden, schrijven Amerikaanse media.

Biden maakt duidelijk dat de nadruk komt te liggen op een lokale aanpak. Amerikanen kunnen zich straks laten inenten op plekken waar ze dagelijks komen, zoals kantoren, kerken en apotheken. Het halen van een vaccin kan dan samenvallen met "het kopen van tandpasta", aldus Biden.

Alle Amerikaanse volwassenen kunnen zich al sinds medio april laten inenten. Het liep aanvankelijk storm, met miljoenen vaccinaties per dag. Inmiddels neemt de belangstelling af. Het lukte Biden deze maand ook niet om zijn vaccinatiedoelstelling te halen.

De president wilde dat op de nationale feestdag 4 juli zeker 70 procent van de volwassenen minstens één prik zou hebben gehaald, maar dat percentage staat nog op 67 procent. In een recente peiling zei 20 procent van de respondenten zich beslist niet te laten vaccineren.

Biden doet ook een beroep op de vaderlandsliefde van zijn landgenoten. Hij verklaart dat het "patriottisch" is om je te laten inenten.


Australië: Sydney langer in lockdown om Delta-uitbraak

Sydney is nagenoeg uitgestorven. Foto: EPA/Mick Tsikas
Sydney is nagenoeg uitgestorven. Foto: EPA/Mick Tsikas

Sydney zit al sinds eind juni op slot in een poging zo de verspreiding van de Delta-variant een halt toe te roepen. De autoriteiten in de Australische deelstaat New South Wales hebben de lockdown met een week verlengd.

De maatregelen zouden eigenlijk komende vrijdag verlopen, maar blijven nu tot 16 juli van kracht. Inwoners van de metropool, waar ongeveer een vijfde van de Australische bevolking woont, hebben een geldige reden nodig om hun huis te verlaten.

De eerste Delta-besmetting in Sydney kwam ongeveer drie weken geleden aan het licht bij een limousinechauffeur. Die had medewerkers vervoerd van een luchtvaartmaatschappij. De autoriteiten hebben sindsdien meer dan 350 coronagevallen vastgesteld.

"Deze Delta-variant is een gamechanger", zei premier Gladys Berejiklian van de deelstaat. "Delta is besmettelijker dan iedere andere vorm van het virus die we tot dusver hebben gezien."

Het lukte Australië vorig jaar nog om het coronavirus grotendeels buiten de deur te houden. Het 25 miljoen inwoners tellende land heeft tot dusver ruim 30.000 besmettingen en 910 sterfgevallen gemeld, veel minder dan bijvoorbeeld veel Europese landen.

Inmiddels zien de Australische autoriteiten zich steeds vaker genoodzaakt om lokale lockdowns in te stellen vanwege Delta-uitbraken. Daarbij speelt mee dat het vaccineren in Australië moeizaam verloopt. Minder dan 10 procent van de bevolking is volledig gevaccineerd.


Israël: lagere effectiviteit Pfizer tegen Delta-variant

Een vaccin van Pfizer. Foto: EPA/Monirul Alam
Een vaccin van Pfizer. Foto: EPA/Monirul Alam

Hoewel Israël wereldwijd vooroploopt met haar vaccinatieprogramma, heeft het land ook te kampen met de opkomende Delta-variant. Het vaccin van Pfizer/BioNTech blijkt daar minder effectief sinds de Delta-variant van het coronavirus daar dominant is, maar voorkomt nog altijd veel ziekenhuisopnames.

Volgens het ministerie van Volksgezondheid is de doelmatigheid van het Duits-Amerikaanse vaccin gedaald naar 64 procent, terwijl dat in februari nog 95 procent was. Evengoed zorgt het middel nog voor een daling van 93 procent in ernstige ziektegevallen en ziekenhuisopnames, hoewel dat minder is dan in februari. De waarnemingen vielen overigens in de periode dat coronamaatregelen werden opgeheven.

De Delta-variant zorgt sinds een aantal weken voor groeiende besmettingsaantallen in Israël. Zondag legden nog 334 mensen een positieve test af, vooral jongeren. Zoveel waren het er sinds eind april niet geweest. Onder hen veel mensen die al twee prikken hadden gehad.

De regering is van plan hier nader onderzoek naar te doen, kijkend naar zaken als eerdere medische aandoeningen en de datum van de inentingen. Nieuwe coronamaatregelen worden niet uitgesloten nadat zo'n twee weken geleden werd besloten tot herinvoering van de kort daarvoor afgeschafte mondkapjesplicht in binnenruimtes.

Van de 9,3 miljoen Israëli’s zijn er ruim 5 miljoen volledig gevaccineerd, vooral met Pfizer/BioNTech. Een woordvoerder van Pfizer wilde geen commentaar geven op de cijfers van het Israëlische ministerie. Zij wees op onderzoek waaruit blijkt dat het vaccin beschermt tegen virusmutaties, hoewel soms enigszins minder.


Spanje: nachtleven in Catalonië weer beperkt

Clubs in Catalonië moeten hun binnenruimtes sluiten. Foto: EPA/Alejandro García
Clubs in Catalonië moeten hun binnenruimtes sluiten. Foto: EPA/Alejandro García

De Spaanse regio Catalonië legt het nachtleven nieuwe beperkingen op, omdat het aantal coronabesmettingen flink aan het stijgen is. Clubs in het onder toeristen populaire gebied moeten hun binnenruimtes sluiten. Terrassen mogen wel open blijven, schrijven regionale media.

Vooral onder niet-gevaccineerde jongeren zou de Delta-variant van het coronavirus voor een stijging van de besmettingen zorgen. "Het virus verspreidt zich met een snelheid die we nog niet eerder gezien hebben", aldus een woordvoerster van de regionale regering.

Het nachtleven in Catalonië heropende op 21 juni na een sluiting van 15 maanden. Dat wordt nu dus grotendeels teruggedraaid.

Buitenevenementen met meer dan 500 mensen mogen doorgaan, maar bezoekers moeten dan een sneltest doen of volledig gevaccineerd zijn. PCR-tests met een negatieve uitslag van niet meer dan 12 uur oud zijn ook geldig. De maatregelen worden op 9 juli van kracht. Catalonië zou ook graag weer de mondkapjesplicht herinvoeren, maar dit besluit ligt bij de Spaanse regering in Madrid.

Het huidige reproductiegetal is volgens het Catalaanse coronadashboard 3,3. Dit betekent dat een besmet persoon gemiddeld ruim drie andere mensen besmet.

Het virus grijpt in heel Spanje weer snel om zich heen. De autoriteiten registreerden tussen vrijdag en maandag ruim 32.000 nieuwe besmettingen, 85 procent meer dan in het voorgaande weekend.

In Spanje werd een zes maanden durende noodtoestand in mei opgeheven. Sindsdien werden de landelijke maatregelen geleidelijk opgeheven. Eind juni kwam er na ruim een jaar een einde aan de mondkapjesplicht.

België: aan het einde van de maand mogelijk alleen maar Delta-variant

Lege straten in Antwerpen. Foto:  ANP/Jonas Roosens
Lege straten in Antwerpen. Foto: ANP/Jonas Roosens

De Delta-variant van het coronavirus heeft nu ook in België de overhand. De zorgen over de mutant groeien daar.

Dat de nieuwe mutant rond deze tijd andere varianten zou overvleugelen is geheel volgens verwachting, zeggen deskundigen in Belgische media.

"Tegen het eind van de maand is het zelfs mogelijk dat we uitsluitend de Delta-variant terugzien", meent biostatisticus Geert Molenberghs, die aan het woord komt in De Morgen.

De zomer van 2021 wordt geen volledig "normale" zomer, en ook het najaar wordt nog een lastige periode zei viroloog Steven Van Gucht van Sciensano onlangs in Het journaal. Hij hoopt en denkt echter niet dat strengere maatregelen nodig zijn.

"Er zijn nog altijd behoorlijk veel maatregelen, zoals het dragen van een mondmasker en de horecaprotocollen bijvoorbeeld", merkt Van Gucht op. "We moeten de bestaande maatregelen behouden, niet te fel en te veel tegelijk gaan versoepelen, en zo veel mogelijk vaccineren: zo kunnen we een nieuwe golf indijken. We moeten vaart blijven maken met de vaccinatiecampagne."


Frankrijk: minister waarschuwt voor vierde coronagolf

President Macron praat met de medische staf van een ziekenhuis in de buurt van Parijs. Foto: EPA/Christian Hartmann
President Macron praat met de medische staf van een ziekenhuis in de buurt van Parijs. Foto: EPA/Christian Hartmann

Ook Frankrijk ziet het aantal coronabesmettingen snel stijgen. De Franse minister Olivier Veran van Volksgezondheid roept niet-gevaccineerde inwoners op zich alsnog snel te laten inenten tegen het coronavirus.

Hij waarschuwde op Twitter dat het land op weg kan zijn naar een vierde coronagolf door de zeer besmettelijke Delta-variant die ook in Frankrijk steeds meer om zich heen grijpt.

"Vijf dagen lang is het besmettingspercentage niet gedaald, het stijgt weer. Vanwege de Delta-variant die erg besmettelijk is. Het Britse voorbeeld laat zien dat een vierde golf vanaf eind juli mogelijk is", twitterde Veran.

"We moeten nog sneller gaan qua vaccinatie. Ons land is in een race tegen de klok", besluit de Franse minister.


Lees meer over de Delta-variant van het coronavirus: