Verzekeraar Delta Lloyd wil 1 miljard euro ophalen met de uitgifte van nieuwe aandelen. De verzekeraar moet haar kapitaalbuffers versterken omdat het bedrijf niet voldoet aan de toekomstige regels.
Het geld wordt opgehaald via een volledig gegarandeerde claimemissie, zo werd maandag bekendgemaakt. Dit betekent dat zittende aandeelhouders als eerste de keus krijgen om nieuwe aandelen te kopen.
Als de aandeelhouders instemmen met de emissie dan vindt die waarschijnlijk kort na de publicatie van de jaarcijfers, eind februari volgend jaar, plaats.
De uitgifte van nieuwe aandelen ter versterking van de kapitaalbuffers, betekent wel dat de toekomstige winst over meer aandelen moet worden verdeeld. Dat is ongunstig voor de waarde van de huidige aandelen.
De emissie moet er, samen met een verdere aanscherping van de strategie, voor zorgen dat de kapitaalratio van Delta Lloyd op basis van de nieuwe Solvency II-regels voor verzekeraars toeneemt tot 175 à 180 procent. Volgens Delta Lloyd bedroeg die ratio in het derde kwartaal 136 procent, wat voor een verzekeraar als een lage buffer geldt.
Geen dividend 2015
Om de kapitaalpositie verder te verbeteren overweegt Delta Lloyd onder meer om zijn belang van 30 procent in de bank Van Lanschot te verkopen. Daarnaast worden vastgoedposities afgebouwd.
Het bedrijf ziet af van de uitbetaling van dividend over 2015. Op termijn wordt overgeschakeld op een dividend dat volledig in contanten wordt uitbetaald. Voor 2016 wordt daarbij gemikt op een totale uitkering van 130 miljoen euro.
Verdienmodel levensverzekeraars onder druk
Eigenlijk hebben alle levensverzekeraars op dit moment een probleem met hun kapitaal. Dat komt door
structureel lage rente, die de inleg van premies voor pensioenproducten minder rendabel maakt.
Het traditionele verdienmodel van levensverzekeraars staat ook onder druk door de opkomst van goedkopere producten zoals banksparen, waar de winstmarges lager zijn dan bij klassieke levenpolissen. Zowel Nationale-Nederlanden als Delta Lloyd moeten daarom scherper op de kosten letten.
Beleggers in Delta Lloyd hoopten tot eind vorige week nog dat Nationale Nederlanden voor de vlucht naar voren zou kiezen en het bedrijf zou overnemen. Vrijdag werd dit overnamescenario weer in twijfel getrokken door financiële intermediairs die zaken doen met Nationale-Nederlanden , zo meldde De Telegraaf.
De koers van het aandeel Delta Lloyd staat inmiddels op 7,50 euro. Eind vorig jaar was dat nog bijna 20 euro.
Bron: ANP / Z24
Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl