Vereniging Eigen Huis (VEH) en de Consumentenbond slepen Delta Lloyd voor de rechter, omdat ze vinden dat de geldverstrekker bij het oversluiten van hypotheken vóór 14 juli 2016 te hoge boeterentes heeft gerekend.
Het gaat om een proefproces. De consumentenorganisaties willen zo afdwingen dat Delta Lloyd volgens de richtlijnen van de Autoriteit Financiële Markten (AFM) een herberekening van kosten maakt voor klanten die hun hypotheek hebben overgesloten, of hun hypotheek boven de boetevrije ruimte hebben afgelost.
Die nieuwe regels van de toezichthouder traden eigenlijk pas op 14 juli 2016 in werking. Maar VEH en de Consumentenbond willen dat ook consumenten die voor die datum een te hoge boeterente hebben betaald worden gecompenseerd.
Te veel boeterente
Als de rechter de organisaties in het gelijk stelt, opent dat de weg voor klanten van andere banken om ook de in die jaren te veel betaalde boeterente terug te krijgen. Tussen 2011 en 2016 hebben ongeveer 100.000 huiseigenaren hun hypotheek vervroegd overgesloten naar een lagere rente. Zij betaalden volgens VEH en de Consumentenbond vrijwel allemaal te veel boeterente.
Of de zaak kans van slagen heeft is moeilijk te zeggen. Eerder oordeelde de geschillencommissie van het Klachteninstituut Financiële Dienstverlening (Kifid) al eens dat de nieuwe boeteregels voor het oversluiten van hypotheken niet met terugwerkende kracht hoeven te worden toegepast.
Delta Lloyd
NN Group, het bedrijf achter Delta Lloyd, laat weten dat alle boeteberekeningen vanaf 14 juli 2016 opnieuw zijn nagelopen. Daarmee heeft het financiële concern naar eigen zeggen aan de richtlijnen van de AFM voldaan.
Van de VEH en de Consumentenbond heeft het beursgenoteerde bedrijf nog niets ontvangen. Mocht dit nog gebeuren, dan zal NN de dagvaarding bestuderen, aldus een woordvoerder.