Het blijft onrustig rond Delta Lloyd. Grootaandeelhouders Bank of America en hedgefondsmiljardair David Einhorn zijn bijna geheel uit de verzekeraar gestapt. Daarnaast vindt grootaandeelhouder Highfields Capital dat Delta Lloyd zijn voorstel voor een claimemissie moet opschorten.

Bank of America heeft zijn belang in Delta Lloyd fors verkleind, bleek donderdag uit een melding bij de Autoriteit Financiële Markten. Bank of America heeft nu een kapitaalbelang en stemrecht van 0,53 procent. Dat was eerder nog een belang van 6,26 procent, zo valt op te maken uit de archieven van de toezichthouder. Daarmee was Bank of America een van de grootste aandeelhouders van de verzekeraar.

Ook hedgefondsmiljardair David Einhorn heeft het grootste deel van zijn aandelen Delta Lloyd van de hand gedaan, meldde De Telegraaf woensdagavond op basis van ingewijden.

Einhorn is naar verluidt tegen de claimemissie van de verzekeraar ter waarde van 650 miljoen euro. Ook is hij geen fan van topman Hans van der Noordaa, zo weet de krant. Einhorn bracht zijn belang in Delta Lloyd eind augustus terug van 4,84 procent naar 2,98 procent. Daarvoor had hij nog 5 procent van de stukken in handen.

Claimemissie

De voorgenomen claimemissie dus, dat lijkt de grote boosdoener voor de afzwaaiende aandeelhouders. Hoe zat dat ook alweer?

Delta Lloyd moet vanwege nieuwe internationale regels voor de financiële buffers zijn eigen vermogen versterken. Dat is onder meer nodig omdat het traditionele verdienmodel van levensverzekeraars onder druk staat.

Door de lage rentestanden is het lastiger voor verzekeraars om vermogensproducten met een gegarandeerde uitkering te slijten en sinds de woekerpolisaffaire kiezen veel consumenten vaker voor simpele en goedkopere producten zoals banksparen.

Morrende aandeelhouders

Door een bedrag van circa 1 miljard euro aan vers geld te vragen van aandeelhouders hoopte Delta Lloyd zijn financiële positie voor de komende jaren veilig te stellen. Maar de aandelenemissie kwam de verzekeraar afgelopen tijd op veel kritiek van grootaandeelhouders te staan.

Bij de uitgifte van nieuwe aandelen moet de winst van Delta Lloyd over meer aandelen verdeeld worden. Dus daalt de winst per aandeel voor zittende aandeelhouders. Niet alle aandeelhouders waren daar blij mee. Delta Lloyd koos uiteindelijk eieren voor z’n geld en verlaagde de claimemissie naar 650 miljoen euro.

Bezwaarschrift Highfields

Maar grootaandeelhouder Highfields Capital, dat een belang van ruim 9 procent in Delta Lloyd heeft, is daarmee nog steeds niet tevreden. Volgens de investeerder heeft de verzekeraar voldoende kapitaal en is de emissie van 650 miljoen euro onnodig. Highfields roept andere aandeelhouders op om tegen de emissie te stemmen.

Donderdag stuurde Highfields een bezwaarschrift naar Delta Lloyd waarin wordt gevraagd het voorstel voor de claimemissie pas op een later moment aan aandeelhouders voor te leggen. De verzekeraar wil de emissie op 16 maart voorleggen aan zijn aandeelhouders. Volgens Highfields sluit de termijn voor veel aandeelhouders met een indirect belang echter al op 3 maart.

De investeerder wil dat de verzekeraar wacht totdat zijn eigen solvabiliteitsmodel door De Nederlandsche Bank is goedgekeurd. Dan zou duidelijk moeten zijn dat de verwatering van de belangen van aandeelhouders onnodig is. Als uiterste datum stelt Highfields daarbij 30 juni 2017 voor.

In zijn persbericht haalt de aandeelhouder verder hard uit naar de leiding van Delta Lloyd, die wanbeleid zou voeren en de belangen van aandeelhouders zwaar zou schaden.

Highfields overweegt naar de rechter te stappen als Delta Lloyd niet met een bevredigend antwoord op het bezwaarschrift komt.

Verweer Delta Lloyd

Delta Lloyd is het "fundamenteel oneens" met een publicatie van grootaandeelhouder Highfields Capital. Volgens topman Hans van der Noordaa is de analyse van Highfields ongegrond. Delta Lloyd wees er daarbij op dat grote stemadviesbureaus, zoals ISS en Glass Lewis, aanraden om voor de emissie te stemmen.

Delta Lloyd gaf in de reactie wel aan "blij te zijn met het vertrouwen van Highfields'' in de kracht van het bedrijf. Maar er zijn volgens de verzekeraar "belangrijke misvattingen en arbitraire aannames'' die aan de argumenten van Highfields ten grondslag liggen.

"Een stem tegen de claimemissie brengt de stabiliteit van Delta Lloyd in gevaar", waarschuwde de verzekeraar dan ook. Het zou namelijk direct een negatief effect hebben op de solvabiliteit en schade toebrengen aan het vertrouwen van bijvoorbeeld klanten, toezichthouders en kredietbeoordelaars.

De ruzie met aandeelhouders jaagt beleggers in ieder geval de stuipen op het lijf. Het aandeel Delta Lloyd dook donderdag na opening van de Amsterdamse beurs met 6 procent omlaag. Later klom de koers weer iets op en noteerde rond het middaguur zelfs 0,6 procent in de plus.

Bron: Z24/ANP

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl