- In 2016 sloot Australië een megadeal met het Franse conglomeraat Naval Group voor de aankoop van onderzeeboten.
- Sindsdien klaagde het land over vertragingen en kostenoverschrijdingen en werkte men aan een deal met de VS zodat de onderzeeërs overbodig zouden worden.
- Frankrijk is woedend over het annuleren van de deal. Naval Group werkt al aan de rekening die vasthangt aan een contractbreuk.
Frankrijk is woedend over een geheime deal tussen de Australische regering en de Verenigde Staten en het Verenigd Koninkrijk. Daardoor heeft Australië geen behoefte meer aan Franse onderzeeboten waarvoor in 2016 een megacontract was afgesloten.
De Australiërs kunnen dan ook de rekening verwachten voor het opzeggen van het ‘contract van de eeuw’ met defensieconglomeraat Naval Group.
Naval Group kondigde aan dat binnen enkele weken een “gedetailleerd” kostenoverzicht naar de Australiërs wordt verstuurd.
Australië had in 2016 afspraken gemaakt over de aankoop van twaalf onderzeeboten, voor een bedrag van maar liefst 31 miljard euro. Het land klaagde later over vertragingen en kostenoverschrijdingen.
De Australiërs trokken zich terug uit het project na geheime onderhandelingen met de Verenigde Staten en het Verenigd Koninkrijk. De drie landen hebben een nieuw samenwerkingsverband gesloten dat de aankoop van de Franse onderzeeboten overbodig zou maken.
Frankrijk reageerde daar woedend op en sprak over een dolkstoot in de rug. Topman Pierre Eric Pommellet van Naval Group zei tegen de krant Le Figaro dat gemaakte kosten worden verhaald op de Australiërs. Hij vertelde dat zijn bedrijf ook was overvallen door de overeenkomst tussen Australië, het Verenigd Koninkrijk en de VS.
Pommellet concludeerde dat zijn bedrijf duidelijk niet in gebreke is nu de Australiërs plots hebben besloten om terug te komen op de miljardendeal. Hij zei dat in het contract bepalingen zijn opgenomen over hoe zo'n situatie afgehandeld moet worden.