- Oprichter Liang Wenfeng van AI-startup DeepSeek heeft de techwereld deze week fors opgeschud.
- In een zeldzaam interview in 2023 gaf hij aan waar hij op let bij het aannemen van personeel.
- Ervaring is volgens hem niet het belangrijkste selectiecriterium voor succes van het bedrijf op de lange termijn.
- Lees ook: Dit is Liang Wenfeng, de hedgefondsmanager achter de opzienbarende Chinese AI-startup DeepSeek
Oprichter Liang Wenfeng van de Chinese AI-startup DeepSeek heeft een onverwachte aanpak bij het aannemen van personeel: hij vindt creativiteit belangrijker dan ervaring.
Liang geeft zelden interviews, maar staat wereldwijd in de schijnwerpers sinds DeepSeek de techwereld heeft opgeschikt met zijn AI-model dat met minder geavanceerde chips en tegen veel lagere kosten net zo goed presteert als die van de Amerikaanse concurrentie.
In 2023, het jaar dat hij DeepSeek oprichtte als afsplitsing van zijn hedgefonds, gaf hij een interview aan het Chinese techmedium 36KR. Hij vertelde toen wat zijn strategie is bij het aannemen van personeel en waarom hij denkt dat “ervaring” geen garantie biedt voor succes op lange termijn.
Liang werd gevraagd of hij talent uit het buitenland wilde werven en wilde vissen in de vijver van Amerikaanse AI-giganten als OpenAI en AI Research van Facebook.
Focus op creativiteit en enthousiasme bij DeepSeek
"Als je succes op korte termijn wil behalen is het goed om mensen te zoeken die al ervaring hebben", antwoordde hij. "Maar als je kijkt naar de lange termijn is ervaring helemaal niet zo belangrijk. Basisvaardigheden, creativiteit en passie zijn veel belangrijker. Vanuit dat perspectief zijn er genoeg geschikte kandidaten in China."
Toen hem werd gevraagd waarom hij ervaring niet zo belangrijk vindt, zei hij dat als je "hiervoor een vergelijkbare baan hebt gehad, het niet betekent niet dat je geschikt bent voor deze baan."
"Onze belangrijkste technische functies worden voornamelijk ingevuld door net-afgestudeerden", zegt Liang, die dat een voordeel vindt. Mensen met ervaring zullen volgens hem zonder enige twijfel zeggen dat je iets op een bepaalde manier moet doen. "Maar mensen zonder "Maar mensen zonder ervaring zullen onderzoek doen en serieus nadenken over een aanpak en daarna een oplossing vinden voor de actuele situatie."
Daarmee wil Liang niet zeggen DeepSeek ervaren mensen uitsluit, maar de nadruk ligt meer op capaciteiten en potentie dan op ervaring.
In een ander interview vorig jaar juli met Chinese media zei Liang dat de selectiecriteria van zijn bedrijf altijd gebaseerd zijn op "passie en nieuwsgierigheid".
"Er zijn zoveel mensen met unieke ervaringen die heel erg interessant zijn", ging hij verder. "Er zijn veel mensen die verlangen naar mogelijkheden om onderzoek te doen en dat verlangen is vaak veel sterker dan hun behoefte aan geld."
Techaandelen met Nvidia voorop kelderden maandag flink als gevolg van de plotselinge opmars van DeepSeek, maar zijn inmiddels weer gestabiliseerd. DeepSeek was een belangrijk onderwerp tijdens de cijferpresentaties deze week van techbedrijven als Meta en Microsoft, die kritische vragen kregen over hun enorme investeringen in AI-infrastructuur terwijl DeepSeek een veel efficiëntere aanpak heeft.
CEO Sam Altman van ChatGPT-maker OpenAI zei dat zijn bedrijf sneller "betere modellen" zal introduceren in antwoord op DeepSeek. OpenAI is ook aan het kijken of DeepSeek niet onrechtmatig geavanceerde Amerikaanse modellen heeft gekopieerd.
LEES OOK: OpenAI beschuldigt Chinese AI-startup DeepSeek van datadiefstal, iets waar Amerikanen zelf ook van zijn beschuldigd