- Onderzoekers van de Universiteit van Buffalo hebben een nieuwe technologie ontwikkeld om deepfakes te herkennen.
- De technologie kijkt goed naar de reflectie in iemands ogen om te bepalen of een foto nep is of echt.
- De wetenschappers ontdekten dat bij een echte foto de reflectie bij beide ogen hetzelfde is, terwijl dat bij deepfakes vaak verschilt.
Onderzoekers van de Universiteit van Buffalo hebben ingenieuze, nieuwe technologie ontwikkeld om superrealistische deepfake-foto’s van mensen te herkennen.
De technologie spot door deepfake gegenereerde personen door op de ogen te focussen, leggen de wetenschappers uit in een onderzoekspaper waar The Next Web over schrijft.
De onderzoekers ontdekten dat de reflectie in de ogen op foto’s van echte mensen bij beide ogen hetzelfde is, terwijl die bij deepfakes meestal verschilt. Hun technologie bleek 94 procent effectief te zijn toen deze werd getest op gezichten die door deepfake-software zijn gegenereerd.
Echter, als het niet om portretfoto’s gaat is de effectiviteit lager, omdat minder vaak sprake is van een zichtbare reflectie in de ogen.
Deepfake-foto's zijn digitaal gegenereerd met een type AI-technologie die generative adversarial networks wordt genoemd, oftewel GAN's. Deepfake-software kan worden gebruikt om het gezicht van iemand in een video of op een foto te vervangen door dat van iemand anders.
Onlangs gebruikte een Tom Cruise-imitator deepfake-technologie om griezelig overtuigende video's te maken als de Mission Impossible-acteur.
Het is ook mogelijk om met deepfake-technologie niet-bestaande personen te fabriceren. In 2019 liet de website ThisPersonDoesNotExist.com zien hoe GAN's kunnen worden gebruikt om realistische menselijke gezichten te genereren.
Veel deepfakes zijn duidelijk nep, maar ze worden steeds beter. Vandaar dat er een groeiende behoefte is om ze automatisch te herkennen.
Een aantal grote bedrijven, waaronder Microsoft, heeft al eigen technologie ontwikkeld om deepfakes te spotten..