In Nederland moeten alle nertsfokkerijen vóór 2024 gesloten zijn. Maar in Denemarken bloeit de bontindustrie. Het land is uitgegroeid tot het centrum van de wereldwijde bonthandel.

Denen en Nederlanders hebben veel gemeenschappelijk, hoor je vaak. Ontspannen en tolerant. Wereldwijd actief met zuivel en bier. Maar er is één groot verschil: in Nederland is bont uit den boze terwijl Denemarken het omarmt.

Het land telt 1.500 nertsfokkerijen, die jaarlijks zo’n 17 miljoen dieren fokken; goed voor 20 procent van de wereldproductie. De boeren verdienen er zoveel geld mee, dat ze zelf makkelijk een bontmantel kunnen veroorloven. Volgens het weekblad The Economist maakte een gemiddelde fokker de afgelopen vijf jaar een winst van 365.000 euro. Per jaar welteverstaan.

Bont steeds duurder

De fokkers profiteren van grote prijsstijgingen van de afgelopen jaren – al zijn de veilingprijzen sinds hun piek in september inmiddels 40 procent gedaald. Maar de fokkers kunnen wel een stootje hebben.

Kopenhagen is inmiddels de bontstad van de wereld. Het herbergt een bontveiling, een bontkennisinstituut en een zeer actieve brancheorganisatie van fokkers. De club is de motor achter de boom.

China redding voor Deense fokkers

De fokkers zagen twintig jaar geleden dat hun branche slechte toekomstperspectieven had. De kritiek op hun sector nam toe: Europese consumenten droegen wel leren jasjes en leren schoenen, maar accepteerden niet langer bont en nog minder de fok van dieren alleen voor hun pels.

China bleek de redding. De Denen wisten de Chinezen onder andere met reclamecampagnes te overtuigen dat bont een statussymbool is van succes. De fokkersclub heeft een kantoor en ontwerpstudio in Beijing en haalt regelmatig Chinese ontwerpers naar Kopenhagen.
De stad heeft een bontlab waar ontwerpers experimenteren met bijzondere ontwerpen: van met bont beklede motorhelmen tot bonten iPad-hoes.

Op de bontveiling, die de stad naar zich toe haalde, maken Chinezen de helft uit van de aanwezigen. China telt in tal van steden pure bontwinkels, en die hebben aanvoer nodig. De Deense veiling zette vorig jaar 2,1 miljard euro om.

Bont wereldwijd weer populairder

In Denemarken lopen vrouwen zonder gêne in bont. Wereldwijd wordt bont weer populairder. Beyoncé en Lady Gaga dragen het inmiddels ook.

Maar in Nederland draait de overheid de nertsfokkers nu zelf de nek om. In december 2012 besloot het kabinet tot een algeheel fokverbod van pelsdieren met een overgangsperiode van ruim tien jaar. Eerder was er al een verbod op het fokken van vossen en chinchilla's.

Tot hun grote woede moeten de circa 150 fokkers van nertsen hun bedrijven de komende jaren afbouwen. Op 1 januari 2024 mag er geen enkele fokkerij meer bestaan.

De idee daarachter is dat het goede de zaak is dat dieren worden gefokt en gedood uitsluitend om hun pels.

In Denemarken zullen ze er geen traan om laten.

Naam(Vereist)
Ik ontvang eens per week de Personal Finance nieuwsbrief en updates van het Beleggerscafé en haar partners*(Vereist)

Lees ook

Modeketens doen angorawol in de ban na dit gruwelijke filmpje

Brief in winkeltasje: 'Help, ik word uitgebuit in China'

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl