Rabobank Groep boekte afgelopen jaar bij het binnenlandse bedrijf voor particulieren en kleine bedrijven een winstdaling van 40 procent. Daarbij waren er echter grote verschillen tussen lokale Rabobanken.
Dat meldt Het Financieele Dagblad zondagavond, op basis van een analyse van de jaarverslagen van 110 lokale Rabobanken uit 2013.
Uit de inventarisatie blijken grote onderlinge verschillen. Van de 110 onderzochte banken zag 21 procent de winst in 2013 met meer dan 80 procent dalen. Hierbij zaten ook de Rabobanken in Amsterdam (winstdaling 84 procent) en Rotterdam (winstdaling 89 procent).
Zes lokale banken kwamen op de nullijn uit. Slechts twee van de onderzochte banken – Almere en Oosterschelde – boekten een winststijging.
Lokale Rabobanken
De cijfers van de lokale Rabobanken geven een wat gedetailleerder beeld van de ontwikkeling bij het binnenlandse retailbankbedrijf van Rabobank, dat de nettowinst in 2013 met 40 procent zag dalen.
Rabobank kampte in 2013 enerzijds met de boete die de bank kreeg in verband met het Libor-schandaal - de manipulatie van bancaire rentetarieven. Aan de andere kant was er miljardenopbrengst van de verkoop van beleggingsdochter Robeco.
Forse snijoperatie
Voor lokale Rabobanken telden echter vooral de interne reorganisaties. Die moeten leiden tot lagere kosten en meer slagvaardigheid. Bij de lokale Rabobanken verdwijnen tot en met 2016 in totaal 8.000 van de 30 duizend banen en zijn er diverse fusies, mede vanwege de snelle opkomst van digitaal bankieren.
De modernisering komt voor rekening van de lokale banken en niet van de centrale organisatie van Rabobank Nederland in, stelt het FD.
Dit verklaart mede de forse stijging van de lasten van afzonderlijke Rabobanken, die de winsten flink drukte afgelopen jaar. Ook moesten de lokale Rabobanken in 2013 forse voorzieningen treffen voor brakke kredieten.
Het aantal lokale Rabobanken bedroeg medio dit jaar 121 en dat zal waarschijnlijk dalen tot circa honderd eind 2016.
Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl