- Werknemers van het omgevallen cryptohandelsplatform FTX declareerden uitgaven via chatberichten, zo blijkt uit documenten die zijn gedeponeerd bij de aanvraag voor faillissement.
- Managers keurden de officiële declaraties goed met een emoji.
- Ook zou FTX hebben verzuimd om een deugdelijke financiële administratie bij te houden.
- Lees ook: Zo lieten door de wol geverfde professionele beurshandelaren zich betoveren door het omgevallen cryptoplatform FTX van Sam Bankman-Fried
Werknemers van het omgevallen cryptohandelsplatform FTX dienden onkostendeclaraties in via chatberichten. Die werden vervolgens door willekeurige managers goedgekeurd met emoji’s. Dat beweert John Ray, waarnemend CEO van het bedrijf, in gerechtelijke dossiers rondom de faillissementsaanvraag.
Ray geeft in de documenten aan dat werknemers van FTX betalingsverzoeken indienden bij een “willekeurige groep van leidinggevenden”, die uitgaven goedkeurden “door te reageren met gepersonaliseerde emoji’s”, zo blijkt uit documentatie over de faillissementsaanvraag van FTX.
“Er was geen vorm van controle op uitgaven die naar mijn mening passend is voor een zakelijke onderneming”, aldus Ray.
Ray, een advocaat die ook toezicht hield op het faillissement van energiegigant Enron, werd ingeschakeld om de herstructurering van FTX te leiden. De beurs vroeg op 11 november faillissement aan.
"In mijn carrière heb ik nog nooit zo'n compleet falen van bedrijfscontroles en gebrek aan betrouwbare financiële informatie gezien als hier", schrijft Ray.
Hij beschuldigt topmensen van FTX en voormalig CEO Sam Bankman-Fried ervan dat ze ook geen verslagen bijhielden over bestuursbesluiten.
"Een van de belangrijkste fouten van FTX.com is het ontbreken van verslaglegging rond de besluitvorming", schrijft Ray. "De heer Bankman-Fried communiceerde regelmatig via applicaties, waarbij berichten na korte tijd automatisch werden gewist." Volgens Ray zou Bankman-Fried zijn werknemers aanmoedigen om dergelijke chatsoftware te gebruiken.
Ray geeft aan dat FTX nooit formele bestuursvergaderingen hield en dat het bedrijf namen van werknemers gebruikte om met bedrijfsmiddelen onroerend goed op de Bahama's te kopen.
Hij zei ook dat FTX niet goed bijhield wie er op welk moment in dienst was. "Diverse pogingen om bepaalde veronderstelde werknemers te lokaliseren om hun status te bevestigen, zijn tot op heden niet succesvol geweest", aldus Ray. Dat impliceert dat sommige van deze werknemers misschien nooit hebben bestaan.
Ray bekritiseert in het bijzonder oprichter en voormalig topman Bankman-Fried van FTX. Hij schrijft dat de medeoprichter van de cryptobeurs "grillige en misleidende publieke verklaringen blijft afleggen". Hij haalde hierbij een artikel van Vox aan. Daarin wordt beschreven dat Bankman-Fried een persoonlijk bericht stuurde naar verslaggever Kelsey Piper met de woorden "fuck regelgevers" en "ze maken alles erger."
Bankman-Fried trad op 11 november af, de dag dat FTX het faillissement aanvroeg. Zijn handelsonderneming, Alameda Research, en ongeveer 130 gelieerde bedrijven hebben ook faillissement aangevraagd
Voordat FTX implodeerde, was de concurrerende cryptobeurs Binance van plan de onderneming over te nemen. Maar die trok zich terug na een kort boekenonderzoek. Binance was onder meer beducht voor mogelijke juridische onderzoeken van justitie in de VS met betrekking tot FTX.
FTX en Bankman-Fried reageerden niet tijdig op verzoeken van Insider om commentaar.